Mai tanarul meu coleg Victor Ponta a lansat recent, pe blogul personal, douazeci si doua de idei pentru reconstructia PSD. M-am bucurat cand am auzit, asa cum ma bucur ori de cate ori aud ca un coleg are propriile idei si nu face copy-paste dupa texte mai vechi din brosurile de partid.
Am citit propunerile lui Victor nu o data, ci de mai multe ori. Si chiar daca el a declarat in mod repetat ca nu ma voteaza la Congres, sper macar sa citeasca parerile mele despre parerile lui. Spre binele PSD. I-am dat lui Victor douazeci si doua de raspunsuri, pentru fiecare din propunerile scrise pe blog. Iata-le, punct cu punct:
1. Este foarte firesc sa refacem, pe baze realiste si credibile, listele cu membrii si sustinatorii PSD, asa cum propune Victor. Dar nu cred ca Mircea Geoana, presedinte in functie si candidat pentru un nou mandat la sefia PSD, nu are asa ceva. Tine de datele fundamentale pe care trebuie sa le detina presedintele unui partid.
2. Victor propune reorganizarea structurilor de partid pe criterii electorale – colegiile si nu administrativ teritoriale. Eu cred ca este o greseala. Atata timp cat inca se discuta despre modificarea legii electorale, colegiile nu sunt nici ele batute in cuie. Nu putem reorganiza partidul ori de cate ori se modifica un colegiu. In plus, s-ar produce o faramitare a partidului care ar ridica probleme mari de organizare si coordonare.
3. Restructurarea pe modelul clar si eficient al organizarii din plan local si national a prezentei PSD in comunitatile romanesti din strainatate. O propunere foarte buna a lui Victor. Rezultatul de la ultimele alegeri prezidentiale arata foarte clar acest lucru.
4. Alegerea presedintelui PSD prin votul tuturor membrilor partidului este o idee interesanta. Din pacate, si Victor stie asta, foarte greu de pus in practica acum. Eu, deocamdata, sunt de parere ca presedintele trebuie ales de Congres, iar echipa propusa de acesta sa fie votata de Consiliul National. Asa s-a intamplat cand PSD a obtinut maximum de performanta.
5. Victor propune o Conventie anuala care sa dezbata si sa actualizeze obiectivele si directiile fundamentale ale partidului si care sa acorde un vot de incredere conducerii. Astfel de reuniuni anuale faceau parte candva din modul de lucru al PSD. Din pacate, sub inteleapta conducere a lui Mircea Geoana ele au disparut. Cat priveste votul de incredere pentru conducerea partidului, eu cred ca aceasta ar trebui sa-si depuna mandatul dupa fiecare ciclu major de alegeri.
6. Liderul partidului ales si confirmat in anul anterior alegerilor prezidentiale va fi, in mod automat, candidatul PSD la presedintie. Aici nu sunt de acord cu Victor. Nu cred ca trebuie sa mai mergem pe aceasta idee. Poti fi un foarte bun lider de partid, dar un candidat nepotrivit pentru presedintia tarii. Sau, daca luam exemplul din 2009, poti fi un lider de partid slab si un candidat la presedintie mediocru.
7. Victor propune statuarea ca principiu a sistemului de „Guvern din umbra”. Acest sistem a functionat cu succes in PSD inainte de alegerile din 2000. Asa am reusit sa formam, dupa 2000, cel mai performant guvern al Romaniei de la Revolutie incoace.
8. Conditionarea dreptului de a candida pentru o functie in conducerea centrala a PSD de confirmarea anterioara a candidatului in cadrul unui scrutin public pentru o structura centrala sau locala. O idee discutabila. Mie mi se pare ca limiteaza dreptul unor membri, in special tineri, de a candida si l-as intreba pe Victor daca el si-ar fi dorit o astfel de prevedere cand a candidat prima oara.
9. Un sistem de resurse umane tip „Mapa profesionala”, care sa cuprinda experienta profesionala a fiecarui candidat al PSD la o functie publica. Victor spune ca aceste mape trebuie analizate obligatoriu de catre structura care desemneaza candidatul la respectiva functie. E obligatoriu, cred eu, ca in PSD sa existe o selectie facuta in mod obiectiv dupa un set de criterii unanim acceptate. Din pacate, sub conducerea lui Mircea Geoana, acest sistem a fost inlocuit cu unul de pile si relatii.
10. Victor spune ca numirile in institutiile publice care revin PSD pe baza algoritmului politic sau parlamentar sa se faca avand la baza criterii si decizii transparente ale conducerii. Absolut de acord. Deciziile trebuie obligatoriu sa fie transparente, profesionalismul trebuie sa stea la baza numirilor si nu relatia privilegiata cu conducerea partidului sau cu un anume grup de interese.
11. Victor propune o comisie de integritate si arbitraj ai carei membrii vor fi incompatibili, timp de patru ani dupa expirarea mandatului in cadrul comisiei, pentru ocuparea altor functii politice. Eu cred ca acesta prevedere ar limita foarte mult dreptul de a candida al persoanelor respective.
12. Crearea si implementarea de sisteme de comunicatii interne integrate, baze de date electronice si sisteme informatice pentru dezvoltarea consultarii si a reactiei rapide in relatia centru – teritoriu. Ii spun lui Victor ca este ridicol daca in era comunicarii partidul nu are astfel de sisteme.
13. Definirea clara si numai in cadrul Conventiei Anuale a politicii de aliante. Aici Victor greseste. Aliantele nu se pot bate in cuie o data pe an. Ele trebuie facute sau desfacute si in functie de conjuncturile de pe scena politica. Insa aceste decizii trebuie luate in mod transparent, cu consultarea organizatiilor din tara.
14. Victor propune regandirea sistemului de finantare interna, permanentizarea acestuia si in perioadele extraelectorale, transparentizarea si extinderea catre zone cu contributii mici, dar constante. Sunt absolut de acord cu orice sistem care va scuti partidul de obligatii fata de diversi finantatori. Trebuie clarificat si modul in care se fac donatiile, cine si cum incaseaza banii. De asemenea, eu cred ca statul trebuie sa finanteze campaniile electorale ale partidelor cu sume minimale, in concordanta cu situatia economica in care se gaseste tara. Trebuie interzisa folosirea in campanii a banilor proveniti de la partide, de la institutii sau persoane private.
15. Relansarea activitatii externe a partidului si sporirea influentei noastre in organismele internationale din care PSD face parte. Este obligatoriu sa facem asta si, mai ales, sa-i folosim pe cei mai competenti oameni pe care-i avem. Pentru ca PSD are europarlamentari de mare valoare, cu influenta in organismele internationale.
16. Victor propune construirea sau sprijinirea, in mod transparent, a unor institutii media care manifesta clar o viziune de stanga. Am dubii serioase asupra acestei chestiuni, mai ales ca noi am mai incercat in trecut astfel de lucruri. Eu nu cred ca partidele politice trebuie sa fie proprietare de presa.
17. Victor vorbeste despre construirea, prin statut, a unor forme clare de garantare a descentralizarii puterii in partid. Eu cred ca tema razboiului centru – teritoriu este o tema falsa. Nu razboiul dintre centru si teritoriu ne va readuce la putere, ci colaborarea. Coordonarea actiunilor noastre nu inseamna ca liderii de la centru le baga pumnul in gura celor din teritoriu. O mai buna organizare nu inseamna instaurarea dictaturii centrului. Organizatii locale puternice inseamna un PSD mai puternic, o conducere centrala puternica inseamna un PSD mai puternic.
18. Dezvoltarea unui sistem de protectie si pastrare activa pentru membrii PSD care au ocupat functii publice pe care le-au pierdut in momentul parasirii guvernarii. Propunerea lui Victor este foarte interesanta, dar trebuie precizat si mecanismul care va face acest sistem de protectie sa functioneze.
19. Victor spune ca partidul trebuie deschis spre noi tipuri de colaborare, asumata transparent, cu persoane sau structuri din zone profesionale si civice. Eu cred ca un partid de centru-stanga trebuie sa aiba relatii privilegiate cu sindicatele. Trebuie ca PSD sa revina la sistemul de colaborare cu sindicatele pe care l-a avut in perioada 2000 – 2004 si care a functionat foarte bine.
20. Construirea, in cadrul PSD, a unei structuri ecologiste, care sa dezvolte mesajul partidului in aceasta directie. Ideea lui Victor e foarte buna. Ca partid social-democrat trebuie sa fim foarte aproape de ecologism. Ideile ecologiste nu trebuie sa lipseasca din programele noastre politice.
21. Victor propune incurajarea si sprijinirea TSD si a Organizatiei Ecologiste in promovarea unor idei si forme de actiune mai evoluat-radicale fata de linia oficiala a partidului. O idee buna.
22. Sustinerea unui discurs si mesaj social-democrat modern, cu asumarea punctelor „gri” din trecutul nostru, indreptat spre noi tipuri de public este ultima propunere a lui Victor. Eu spun deja de mai mult timp ca, daca vrea sa revina la putere, PSD va trebui sa-si fixeze ca prioritate atragerea electoratului activ de stanga. Este vorba despre salariatii din orase, dar si din mediul rural, de studenti, de micii intreprinzatori, de romanii cu vederi de stanga din diaspora. Lor trebuie sa le cream conditiile unei competitii corecte pe piata si trebuie sa-i protejam in fata abuzurilor celor mai puternici. Trebuie sa renuntam la politica de tip “va dam”, axata, in special, pe ajutoare sociale si sa trecem la o politica in care solutiile economice sa le preceada pe cele sociale. In nici un caz nu spun ca trebuie sa renuntam la electoratul nostru pasiv, format in mare parte din pensionari si din locuitori din mediul rural care traiesc din ceea ce produc in propria gospodarie. Pe acestia trebuie sa-i protejam in continuare, dar fara solutii economice, care sa aduca bunastare, nu-i putem ajuta foarte mult.
Va agitati degeaba…..PSD-ul este un PARTID NEREFORMABIL…sa dovedit prin alegerea Guzganului Rozaliu la sefia grupului PSD din Cameara Deputatilor…Pe Prostanac il vad presedinte in continuare in psd…adik pardon in PGR(Partidul Guzganului Rozaliu)
Domnule Mitrea, parerile Dumneavoastra, combinate cu parerile domnului Ponta si a altor lideri cu viziune, vor putea aduce partidul din nou la guvernare.
Dar ce ne facem cu indivizi gen Mircea Dolha de la Baia Mare, care e un demn urmas a lui Vanghelie (asa i se si spune „Vanghelie de Baia Mare”) ?
Pana mai ieri era un aplaudac a lui Mircea Geoana, si se lauda prin Baia Mare ca a contribuit cu 50.000 EURO la campania acestuia.
Acuma se declara impotriva lui Geoana si declara prin presa ca el va fi in tabara castigatoare.
Cu astfel de oameni putem sa reconstuim partidul ???
excelent text.
Ideea cu alegerea conducerii partidului direct de catre membrii sai este absolut geniala. Se pot face eforturi din punct de vedere logistic pentru a fi pusa in aplicare. Nu cred ca e atat de complicat.
Din pacate astazi partidul pare ca s-a privatizat. Fiecare din presedintii de organizatii se comporta ca si cum ar decide in propriul SRL.
In ritmul asta, daca decizia nu revine la membri, nu veti avea niciodata o conducere legitima.
In unele organizatii nici nu se mai cunosc membrii,nu se mai fac sedinte de birou local iar cei ce au fost consilieri din 1990 incoace fac ce fac si tot ei raman pe aceste functii.
Acesti consilieri ies in strada (si atunci foarte rar ) numai la alegerile locale in rest la parlamentare si prezidentiale ioc….
De aceea si rezultatele avute in acesti ani !
Un exemplu bun este si un oras drag din Mures daca va spune ceva d-le Mitrea ???!!!
Domnule Miron Mitrea tot respectul pentru dv si pentru echipa cu care vreti sa lucrati in cazul castigarii alegerilor interne din PSD,dar va rog sa-mi raspundeti la o intrebare: Cum va avea o sansa cat de mica un contracandidat al lui Mircea Geoana cand oamenii sai din treitoriu vor aduce la congres numai membrii de partid loiali lor? Si daca vreti va exemplific cu judetul Olt unde senatorul Ion Toma-Pinocchio deja a facut listele si sunt trecuti doar cei care joaca dupa cum le canta el.In judet sunt zeci de primari care condamna faptul ca in numele lor toma a promis sprijin neconditionat lui Mircea Geoana. Stiti ca la intalnirea de la SC SCADT SA-Slatina,firma ce apartine lui Toma,dupa plecarea lui Geoana de la intrevederea avuta cu liderii regionali Toma a promis cate 5 miliarde de lei vechi drept „bani de buzunar ” pentru sefii de organizatii judetene care vor vota „in bloc” cu Mircea Geoana? Va doresc sa ajungeti presedinte si sa formati o echipa noua, dar in conditiile in care lacheii lui Geoana inca au un cuvant de spus in partid sansele sunt destul de mici. Daca nimeni nu va controla pe cei care vor veni pentru a vota PSD-ul va ramane in mana marionetei Mircea Geoana si a papusarior sefi!
Miron Mitrea te saluta UNGURU.Miron Mitrea sunt de acord cu ante comentatori acestei postari ,dar daca nu o sa faci nimic pentru simpli membri de partid din PSD-e antunci mai bine nici sa nu candidezi ca sa nu ne facem iluzii,ca totul o sa fie democratic pentru simpli membri de partid din PSD-e .Pe mine UNGURU ma doare in sufletul meu de PSD-ist ,ca simpli membri de partid de PSD-e nu au nici un cuvint de spus in partid.NOAH pina aici,gata m-am saturat ,am mai scris pe alte forumuri din Bihar primul sa fiu pe lista de excludere din partid din Bihar ,sa ramina numai cei din conducerea PSD-e ca sa se aleaga intre ei, si sa ramina prosti cei simpli si sa se uite catre ei .Eu unu UNGURU ,NU,NU, NU SUNT DE ACORD, talibani rebeli fanatici din PSD-e Bihor nu sunt de acord cu conducerea , sa ne scoata din partid , dar inainte de a ne scoate din partid o sa facem un mare scandal mediatic numai asa ca sa se stie in toata ROMANIA.Miron Mitrea acuma incercam prin toate posibilitatile ca cei ca si UNGURU talibani rebeli fanatici din PSD-e Bihor sa mergem la congresul PSD-e ,pentru ca altfel iarasi se vor alege EI intre EI, si vom ramine deoparte ca si cersetori.Miron Mitrea te saluta UNGURU.
Cu 22 de raspunsuri nu poti rezolva nici propunerile V.P. dar nici problemele actuale ale PSD.
Putem insa initia un demers pentru problemele esentiale si pentru o ordine a acestora, in sensul utilitatii si eficientei, din care am selectat aleator doar 5, in perceptie personala, doar spre exemplificare:
1. Recrearea dialogului pe teme politice intre cei ce reprezinta=sunt „baza”” partidului si cei din „”conducerea centrala””, fara ‘filtrare’, ceea ce spre ex. pe canalul de comunicare http://www.psd.ro nu mai este posibil. Este un web site ermetic, publicitar sau dedicat anumitor scopuri?
2. Renuntarea la solutia electorala „colegiala” care a permis anumitor ‘lideri” sa fie alesi in alte zone fata de zonele in care erau localizate sediile organizatiilor pe care le conduceau (capitale de judet, municipii). La alegerile recente a fost destul de evident ca acesti lideri au pierdut „de facto” si legatura cu populatia dar mai grav, sustinerea propriilor membri. Care este semnificatia ? Simpla. Care este solutia=corectia ? Si mai simpla.
3. Propagarea programului partidului, in mod special de catre lideri si de candidati, ori de cate ori este necesar, in formula sintetica si termeni clari si inteligibili pentru populatie (electori) evitandu-se asocierile uneori bizare de trecut ‘puntea'”. Orice act democratic real ar trebui sa se bazeze pe libertate si informare prealabila corecta, nu prin „”formarea”” sau manipularea opiniei prin mass media sau canale de comunicatii destinate in special divertismentului.
4. Identificarea zonelor de convergenta cu programele altor partide si raporturile propriei doctrine fata de conceptul referitor la interesul national, asa cum este perceput si recunoscut ca fiind autentic si/sau real.
5. Delimitarea functiilor publice care pot fi accesibile „éligibililor'” fara a fi perturbata functionarea institutiilor respective, prin excedent de oficiali, prin transformari „ínovatoare'” sau prin alte artificii care ies din cadrul corespondent matricial cu institutiile altor state din spatiul UE sau al vecinatatilor apropiate.
Lista problemelor de baza nu o poate stabili decat fiecare partid pentru scopurile sale, daca acceptam cel putin o definitie sau continut pt. POLITICA cat mai apropiat de realitatea Romaniei de astazi (resurse si posibilitati efective, conjunctura internationala, avantaje/dezavantaje, etc.).
Pentru aceasta avem nevoie de lideri inteligenti si intelepti.
Si ar fi suficient !
Stelian
BC
PS Daca mai multe parti pot face un intreg, mai multe partide pot forma o doar o parte a unei societati. pt. a respecta proportiile.
Din punct de vedere CALITATIV sau AL PEFORMANTEI intotdeauna MAI DIFICIL ! NU SI IMPOSIBIL !
Foarte folositoare ideile dvs. Multumesc.
Singura miscare cu adevarat credibila de reformare a PSD ar fi (fost) alegerea lui Diaconescu. Restu’ candidatilor sunt in plus …
Geoana este cel mai bun presedinte al PSD, desigur, din punctul de vedere al PDL-ului. Numai cu Geoana-n frunte, o s-aveti victorii multe. Cred ca asta e asa de obisnuit sa piarda pe toate planurile, incat cei interesati pot sa ofere si spagi si privilegii, celor care o sa voteze la Congres, in favoarea lui. Restul propunerilor, se incadreaza lejer, la capitolul betii cu apa rece. Concret, spunea cineva mai sus, PSD nu este un partid reformabil. Este insa foarte casant.
Ca membru al diasporei, timp de 10 ani in Statele Unite, nimeni de la PSD nu a facut nici macar tentativa de a platii o bere macar. Sa inteleg ca reactivarea oamenilor de valoare din diaspora o sa remedieze aceasta chestiune?
off topic
Şi despre pensii
Pensia este o pedeapsă socială aplicată acelora care n-au plecat la timp.
Arătatul frecvent al „pisicii portocalii”este soluţia decimării pensionarilor.
Scăpaţi de şoareci cosându-le anusurile iar de pensionari cosându-le buzele
La supărare mulţi se-nbulzesc cu “băgatul”, în pensii ca şi-n unele mame.
Ultima pensie ţi se cuvine dar nu-ţi aparţine.Întârzierea de la grafic îngrijorează şi la pensie ca şi la ciclu.
Pensionari veţi lua-n mână ce aţi votat acum mai bine de o lună !
Pensionarul ca şi fecioara trăiesc clipa adevărului doar prin palmare.
Economiile = bani albi pentru zile negre: Pensiile = bani negrii pentru zile numărate.
Legea sistemului unitar de pensii este o fărădelege făcută în numele legii de către nelegiuiţi.
Domnule Miron Mitrea va urmaresc cu interes din ziua in care v-ati certat cu Vanghelie, apreciez parcursul dvs. dar in tot ceea ce vreti sa faceti nu cred ca va exista sustinere,tot ceea ce am citit pare interesant de pus in aplicare dar Hrebenciucii nu vor sa fie dati la o parte ….PSD-ul este precum un „Mordor” care se lasa greu cucerit de dreptate.
Domnule Mitrea, eu unul va doresc succes !…marturisesc faptul ca favoritul meu este de mult timp
Cristian Diaconescu.
Il apreciez pt ca a stat departe de afacerile murdare.Are totusi si cateva puncte vulnerabile, am senzatia ca este cam fragil….
Eu o voiam pe Corina Cretu in fruntea acestui partid de stanga, dar am observat ca nimeni nu este interesat de propunerea cetateanul care nu e membru de partid.
Cu certitudine nu-l vreau iar pe dl. Nastase.De dl. Geoana nici vorba.
Vreau pe cineva care sa fie si presedinte de tara in 2015.Vreau stabilitate si liniste iar daca vom munci vom avea si bani, dar sa nu mai fim furati!
Il voiam de fapt pe dl. Iliescu -presedinte.E cel mai bun politician din Romania.
Cred ca o apropiere de domnia sa, va poate asigura succesul in aceste alegeri.
Luati-l totusi pe dl. Cristi Diaconescu mai aproape de dvs.Veti fi o echipa pe cinste.
Dl. Ponta, chiar daca se preface a fi ‘direct si transant” nu imi inspira absolut deloc incredere.
Bafta si succes !
p.s- va admir pt nu ca v-ati ascuns in spatele deputatiei,…….asa cum procedeaza alte „genii”…
Atat propuneriile lui Victor cat si comentariile dumneavoastra aduc un plus partidului si sunt convins ca acesta se va revigora cat de curand.
1.Imi plac multe din aceste propuneri, cum ar fi cea de a 4-a in care toti membrii sa voteze presedintele.Sunt de acord cu ea si sunt sigur ca nu e greu de realizat.De exemplu fiecare membru ar putea sa promeasca o parola personala cu care sa intre de acasa si sa isi voteze preferatul fara sa se ma faca delegati, fara drumuri de Bucuresti.Sa existe o baza care sa adune toate aceste voturi care vin de la toti membrii doritori sa voteze.Tehnologia unui astefel de sistem de alegere e testat in America unde, americanii isi pot alege presedintele de acasa.Parerea mea ca aceasta este o idee foarte buna.
2.Propunerea cu lider de partid sa fie automat si candidat la presedentie nu sunt de acord cu ea.Parerea mea este ca un lidre de partid puternic ar putea reprezenta o rampa de lansare foarte buna pentru un candidat la presedentie.Cat despre cum sa il alegem pe acest candidat care sa mearga la presedentie eu zic ca este foarte simplu.Daca tot am face un mod de alegere al presednintelui de catre fiecare membru de ce nu si candidatul la presedentie sa fie ales din randul celor care isi depun candidaturiile in acelasi mod cum este ales si presedintele de partid.
3.Sistemul de resurse „Mapa profesionala” daca este unul real si acea mapa care este trimis apresedintelui sa cuprinda doar ceea ce este strict profesional si nu in ea sa se mai adauge si un plic cu cateva mii de euro atunci ideea e buna.Dar daca folosim mapa ca cel mai bun lucru de a mitui pentru a obtine ceva atunci sistemul cade.
Inca un lucru care imi trezeste o mare intrebare:cum arata mapa profesionala a lui Vanghelie?
4.Acest punct 12 vine si intareste ceea ce am spus eu despre o baza electronica a partidului, baza care ar fi foarte bine folosita si pentru diferitele alegeri din cadrul partidului fara sa mai facem drumuri de Bucuresti.Putem sa ne alegem liderii si de acasa.Pentru inceput am putea sa afcem ceva de acest gen sa ne alegem liderii mergend la sediul partidului unde sa existe un calculator in acest sens.
5.Partidele politice nu trebuie sa fie propietare de presa dar trebuie sa sprijine presa si mai ales ca intretina relatii bune cu aceasta.Ar trebui sa aratam presei ca nu au de ce sa se trema pentru ceea ce scrui, sau pentru lucruriile necurate care le scot la suprafata.Am putea sa realizam un canal de comunicare cu presa in timp real de genul unei pagini de internet la care sa aiba numai presa acces sau de ce nu a unei televiziuni din care presa ar putea sa ia diferite inregistrari si sa le foloseasca in diferitele reportaje.
5.Idei ecologiste. foarte buna aceasta, de ce nu am face un protocol de colaborare cu ONG-uri ecologiste carora sa le sprijinim activitatea.Este foarte important sa le oferim sprifin acestor ONG-uri si de ce nu sa le atribuim chiar si puterea de a foace parte din diferitele comisii de mediu din cadrul Ministerului.Cred ca ar fi foarte de folos ideiile lor si mai ales implicarea lor in ceea ce tine de protectia mediului!
Este important ca si ei sa fie la masa deciziilor.
Cat despre punctul 21 este foarte clar, facand un tratat de colaborare, TSD-ul sa se implice activ cu resursele umane in sprijinirea acestor organizatii.
6.Este foarte important ca pe langa bazinul electoral actual al PSD sa cautam diverse metode prin care sa aducem oameni valorosi alaturi de noi.Parerea mea este ca cel mai important este sa plecam de unde sunt probleme.Unde anumiti oameni care vor sa faca performante nu o pot face datorita sistemului.Anumite simpozioane, dezbateri TREBUIE facute in mariile centre Universitare din tara, care sa le dea posibilitatea studentiilor sa isi spuna problemele si nevoile.Sa simta acesti studenti ca parerile lor conteaza cu adevarat si mai ales ca sunt ascultate.Venirea cu nsite solutii la aceste probleme vor atrage simpatii.Sunt convins ca venirea in sprijinul oameniilor este un lucru foarte important cu atat mai mult cu cat avem aceasta sansa.Avem sansa sa le aratam ca in acest moment noi putem veni cu o solutie de guvernare cu mult mai buna decat cea care este acum.
Veniti cu alternative si veti castiga.Pastrand aceeasi idee vom ramane monotoni si nu vom mai fi interesanti pentru nimeni.
Mult succes domnule Mitrea!
Du-te Ponta bate-ti coasa! Ce lula ecologista mai lipseste! In conducere musai 40% femei; 25% tineri; 15% varsta a III-a; 10% ecologisti; mai ramane sa candideze Ponta si cu Geoana.
[…] reorganizarea PSD-ului. Un răspuns punctual a venit din partea lui Miron Mitrea care a publicat pe blogul său o analiză, adesea critică dar civilizată, a celor 22 de puncte propuse de Victor Ponta. În […]
Sfatul vorbelor din batrani sau politica utopica.
Nu ca poate ar interesa pe cineva dar alaltaieri aseara, urmarindu-l la televizor, am incercat sa ma pun in pielea lui Miron si sa gandesc in cateva proverbe celebre. Si iata ce a iesit.
1. „Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.” Asa ca plec din PSD si ii las draq sa se omoare intre ei, sa isi scoata ochii cu toate smenurile si susanalele de care nu ii mai spala oricum nimeni iar eu nu sunt si nu vreau sa devin detergentul partidului.
2. „Nu te pune cu prostu caci trebuie sa te cobori la mintea lui si atunci te bate cu experienta”. Plecand din partid imi asum niste riscuri. Dar calculate. Va fi mai greu si mai laborios sa duc un nou partid la incredere in fata electoratului, la castigarea unor alegeri si a unei pozitii dominante in viata politica. Dar cel putin pot sa ma concentrez numai pe o constructie noua, viguroasa, de anvergura. Si nici nu mai trebuie sa imi bat capu cu factiuni rivale, smenuri si sforarii, jugulari pe la spate sau uneltiri ale boierilor netrebnici.
3. „O greseala recunoscuta e pe jumatate iertata”. Asumarea publica a trecutului cu bune dar mai ales cu rele este de dorit. Spunand oamenilor ce am gresit si ce nu am facut bine sau cu buna credinta inseamna spovedanie, cainta si dorinta de schimbare. Pe deasupra ca fost sef la sindicat stiu sa comunic cu oamenii simpli si pot sa ii adun in jurul meu, sa-i fac din nou sa creada in mine.
4. „Dupa cum iti asterni asa vei dormi”. Fondez un alt partid ziceam. Tot de centru stanga. Chem la lupta cea mare pe cei ce vor sa adere de la alte parti de sau din viata apolitica. Pe cei care s-au saturat de situatia generala in care traim cu totii. Conditia de aderare: curatenia spiritual si morala, profesionalism si capacitate de participare la actul politic si social, dorinta reala de a repune tara acolo unde ii e locul atat intern cat si extern. Aici nu trebuie investigatii speciale. Se cam stie cine, ce si cum. Si pana la urma asa cum sunt liber sa ma asociez sunt liber sa si declin asocierea cuiva cu mine.
5. „Vorbele zboara, scrisul ramane”. Stabilesc ca aderenta la noul partid se face in baza unui acord scris, juramant daca vrei, in fata tarii si al poporului. Tot aici declari de buna voie ca nici un fel de imunitate nu te scapa daca te dedulcesti la fructu oprit al coruptiei si desfraului politico financiar. Daca nu il respecti zbori direct si fara parasuta. Daca bagi mana la miere, te mananca puscaria.
6. „Cine sadeste vant culege furtuna”. Asa ca sadesc tineri din TSD, alte T-uri politice sau apolitici, profesionisti, deschisi la minte, capabili sa schimbe fara a se gandi ca nu fac asta ca mi se intampla ailalta sau ma are ala la mana cu nu stiu ce. Caut d-astia de s-au saturat de tampenia in care ne mocirlim dar nici nu vor sa renunte la a visa si lupta. Ii pun sa se ocupe de treburi imortante, le dau sansa sa is puna in opera viziunile, dorintele de mai bine. Ia sa pun eu pe la ministere niste manageri d-astia de prin multinationale sa vezi cum da cu plus la sfarsitul zilei….. Cum dispar jdemii de secretare, consilieri, cafetieri, liftieri si alte lipitori. cum zambeste functionarul la ghiseu. Sau cum nu mai merg in Thailanda unii de nu vorbesc nici limba materna daramite alte limbi.
7. „Nu-i de ajuns sa faci un bine, trebuie sa-l faci bine” Fac o platforma program serioasa, bazata pe moralitate, profesionalism, atitudine civico-sociala si mai ales BUN SIMT. Mai fac si o serie de proceduri detaliate si publice privind modul cum structurile politice se vor imbina cu cele administrative, institutionale si sociale. De genul: pentru a fi numit prefect trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii, ai urmatoarele misiuni de indeplinit, pana la data de si cu urmatoarele metode si puncte de evaluare. De asemenea specific clar ce nu ai voie sa faci intr-o functie capatata pe linie de partid. Si asta pana la nivelul de director de scoala sau mai stiu eu ce se numeste pe criterii politice. Este inadmisibil sa ajungi sa pui economisti la ape, ingineri la finante si chimisti la mediu.
8. „Prietenii vin si pleaca, dusmanii se aduna”. Stabilesc reguli de participare si comportare in viata publica si politica a fiecarui gruo de membri de partid. Stabilesc si declar si cat te rabda partidul ca zevzec si cand te zbor afara daca esti mangafa. Si apoi ma apuc sa ma asigur ca se si respecta.
9. „Ascultarea e mama intelepciunii”. Institui reguli clare de colectare a informatiilor de la cetateni, prin intermediul structurilor locale si modul cum acestea vor fi luate in considerare si puse in opera. Ma asigur ca reprezentantii partidului in teritoriu chiar trec pe acolo regulat si pleaca urechea la ce zice si doreste cetateanul. Daca nu gasim pe altii dornici sa se implice serios si cu adevarat.
10. „Cu o floare nu se face primavara”. Imi creez structuri capabile sa informeze regulat si transparent opinia publica despre ceea ce am facut, intentionez sa fac si despre cum reusesc sa ma mentin legat de cetatean si nevoile lui. Astfel omul de rand stie daca va veni primavara sau iarna cu mine la conducere, stie unde sa puna stampila si chiar poate ajunge sa isi doreasca sa ma stampileze. Si pe deasupra am timp suficient sa capat increderea electoratului pana la alegerile urmatoare.
11. „Glumeste in iubire dar nu iubi in gluma”. Definesc un nou mod de abordare a relatiilor cu partenerii sociali, in special patronate si sindicate. Raman aderent doctrinei de centru stanga dar am mare grija si de dreapta cu alte cuvinte. Caci sunt dreptaci si fara dreapta mor cu ciorba in farfurie caci nu am cu ce tine lingura.
12. „Spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti”. Ma aliez cu structuri politice europene si ma abtin de la a ma alia cu cele interne de care cica m-am saturat. Refuz orice compromis care m-ar putea duce la celebrul „Vin ai vostri pleac-ai nostri noi ramanem tot ca prostii”. Si cel mai important nu schimb regulile astea nici odata.
13. „Boii cei batrani fac brazda cea dreapta”. Imi creez un consiliu al neutrilor. O formatiune statutara din care sa faca parte leaderi sau reprezentanti ai partenerilor sociali si exponenti ai vietii civile. Acestia vor fi un fel de cenzori care ma vor trage de maneca atunci cand am luat-o razna si ma indepartez de lelectorat si necesitatile lui. In felul acesta ma asigur ca voi fi popular si nu populist ca partid.
14. „Nu mor caii cand vor cainii”. Astfel renasc din propria cenuse. Ma prezint la alegeri in scutece noi, cu fruntea sus si obrazul curat. Invit pe cei carora le-am demonstrat ca doresc o schimbare reala sa ma voteze si ma abtin sa activez reflexele lui Pavlov din masa electorala in timpul campaniei.
Si astfel eu, Miron Mitrea cred ca am o sansa reala sa zic ca „e mai important sa faci istorie decat sa o scrii”. Lucrurile mari se fac cu o abordare pragmatica, simpla si precisa de la inceput.
Domnule Mitrea, Dumneavoastra sunteti gata sa candidati la sefia unui partid plin de tare si razboaie fraticide, plin de clienti cu foamea-n gat care nu mai pot scapa de naravul smenuirii banului public. Va inhamati la management de criza eterna dupa parerea mea de simplu cetatean acrit dar incapatanat. Eu unul elucubrez pe aici, asa ca sa ma bag singur in seama, dar sunt convins ca si Dumneavoastra va ganditi la o atare alternativa. Apoi dupa formatie sunteti un om tehnic, un constructor. Sunt sigur ca stiti ca e preferabil sa faci o casa noua, solida si moderna decat sa dai un tinci si un lavabil peste o maghernita de paianta putrezita si subrezita de sobolani (nu neaparat rozalii). Nu?!
Am avut ocazia sa va vad si sa va aud in doua situatii la o intalnire la Bistrita in pregatirea alegerilor din 2004 si la Tg.Mures in aceeasi situatie in 2008.Ce am remarcat aveti o putere de analiza deosebita sunteti informat,deoarece previziunile dumneavoastra privind rezultatele au fost exacte inclusiv cele referitoare la riscuri,daca nu se face ce recomandati atunci-aspect dovedit si in 2004 si in 2008.In plus in 2008 la acea intrunire a participat si dl. Geoana care nu a reusit sa ma convinga si daca tineti minte sala s-a cam golit in timp ce vorbea Presedintele PSD-am facut aceasta remarca deoarece vreau sa va intreb de ce dupa parlamentarele din 2008 ati iesit din echipa de campanie,asta apropos de transparenta.Un simplu membru de partid devine confuz,necombatant si neconvingator in electorat daca nu stie ce se intampla la Centru.Sunt relativ tanar am 40 de ani,dar toate miscarile astea in partid imi aduc aminte de PCR,cand lumea auzea de cutare ca afost trecut pe linie moarta ,dar nu stia de ce.Concret de ce nu ati facut parte in 2009 din echipa de campanie.
In ceea ce priveste PSD cred ca din pacate acum nu are in echipa de conducere oameni cu charisma de social-democrati, sincer nici la nivel central si nici la nivel local.Echipa de conducere este prea numeroasa aproape un vice la judet,ineficienta dar ce e mai grav la nivel local nu mai apar membrii cu competente ci doar membrii obedienti-ex.antescriitorilor mei confirma,OLT,MM,etc.
Nu trebuie sa castigam diaspora,pentru ca cine e la putere are diaspora-nu exista nici un control exact-penal,administrativ asa ca…,important este sa se castige in Romania,in Ardeal-unde aliantele cu UDMR fac sa scada,votantii,unde starea drumurilor este cum este-stiti foarte bine,in Moldova,unde este o problema cu viata economica,in Dobrogea unde putem avea turism dar nu avem cum sa ducem turisti-drumurile bata-le vina Oradea-Mangalia 2 zile.Infrastructura da o viteza medie la marfuri de 35 km/h,agentii economici mor …
Avand un sistem circulator bun putem atunci pretine si o minte sanatoasa exprimata prin conducerea sociala(DEMO-Chratos) care include tot protectia cetatenilor:sociala cu tot ce include ea munca,sanatate,ecologie,etc. intr-un cadru de demnitate.
Eu cred ca scopul PSD ar trebui in principal sa fie recastigarea sentimentului de demnitate si de protectie din partea statului pentru cetatean.As vrea sa-mi schimb convigerea de ami educa copiii in sensul plecarii din Romania si realizarii lor profesionale in tari normale care au aceasta grija.
Domnule Mitrea va doresc succes si noroc pt ca veti avea nevoie din plin de ele in PSD.Sper sa nu uitati orasul Dr, Tr. Severin unde mai aveti proiecte si unde fara dvs. nu s-a mai miscat nimic.
Felicitari,pentru discursul de la C.N .Multi dintre colegi ar prefere Miron Mitrea secretar ,A.N. presedinte.Va dorim succes ,si credem in formula acceasta cistigatoare.
Imi place cum ganditi!mult succes la congres!
http://www.cwr.ro va spune: Acest sunt idei foarte bune! Insa cei corectii nu vor reusii niciodata in Romania!
Finalul romic Vanghele-Pandele, două …lele, de la lucrările Consiliului Naţional al PSD de ieri, putea fi amânat măcar până-n 20.02.2010.
Succes domnule Mitrea !
Angajatii lui Frunzaverde nasc pui vii, pe care îi hranesc cu lapte si miere de la consiliul judetean. De * succesuri *, tovarase Frunzaverde, de * succesuri *, halal !
http://sfinx777.wordpress.com/2010/02/05/angajatii-lui-frunzaverde-nasc-pui-vii-pe-care-ii-hranesc-cu-lapte-si-miere-de-la-consiliul-judetean-de-succesuri-tovarase-frunzaverde-de-succesuri-halal/
De ce nu se sesizează DNA, ANI, Curtea de Conturi a României să facă oareşce verificări ? Cu siguranţă că Frunzăverde, Băsescu or ştii ceva, doar sunt din ograda lor, cea de * succesuri * !
Sibilla
Dle. Mitrea,
Am fost in PSD… am intrat in 1996…In 2001 sau 2002 am plecat, impreuna cu alti tineri din cauza faptului ca organizatia de tineret din care faceam parte era prea „democratica”… Dl. Banicioiu a fost unul dintre cei carora ne-am luat „castane” pentru prima oara..Nu sunt social democrat din fire, dar pentru binele PSD-ului si al prietenilor mei de atunci imi doresc sa deveniti Presedinte si sa va tineti de promisiunile facute acum membrilor. Competenta si profesionalismul in afara vietii de partid a membrilor este un criteriu obiectiv pentru recrutarea candidatilor in diverse functii. Activitatea politica trebuie sa fie un alt criteriu, cu conditia ca evaluarea sa fie facuta de structuri impartiale.Aceeasi conditie de impartialitate trebuie sa fie facuta de acea structura de arbtraj interna. V-as sugera sa folositi in aceasta structura, oameni competenti (poate juristi(, dar mai in varsta care nu mai au suficienta energie pentru o activitate politica sau infunctii publice.
ideea de la pct.9 a fost expusa dlui. Geoana de dl. Pelmus, specialist in resurse umane… urmarea, dl. Pelmus a fost incet incet scos din PSD si din functiile publice, desi, din punctul meu de veder (avocat de 13 ani) est un om competent, bine intentionat si prin natura sa un om de stanga veritabil.
In ceea ce priveste chestiunea ecologista eu sunt de parere ca amestecati prea multe ideologii si miscari in acelasi partid ceea ce va aduce confuzie… Ecologistii din Romania sunt in general tineri, mai degraba liberali decat stangisti… Nu cred ca ideea va va aduce electorat… Mai degraba o alianta cu ecologistii (verzii sau alt partid ecologist) ceea ce e mai usor de realizat, mai ales daca sprijiniti acele initiative ecologiste
Problema politicienilor este ca nu isi cunosc coordonatele, adica nu stiu unde se afla in timp si spatiu.
Recititi de 3-4 ori propozitia si o sa vedeti ca am dreptate. Spatiul pe care ei il denumesc Romania (a lor) nu se afla in Romania noastra reala(cartiere muncitoresti, fabrici,ogoare,etc). Iar in timp, suntem mult mai inapoiati decat vad ei.
Intrebati 100 de politicieni cat costa un ou sau o paine si o sa auziti musca cum zboara,tacerea va fi deplina.
Ce pretentie sa mai am cand nici ei nu isi cunosc limitele,calitatile sau defectele?
Cred ca PSD-ul sa va scinda,parca sunt prea multe sabii intr-o teaca.
S-a format masa critică
Sătul să spere în himera unui performant Titanic,
Să facă slalom printre munţi de gheaţă plutitori,
Se simte-n culpă, dominat de un impuls etnobotanic,
Săltat de pufii păpădiei, grupaţi pe fund şi subsuori.
PS Cele două jigodii care au propovăduit, nu cu mult timp în urmă, drogurile uşoare, încurajând copiii nevinovaţi spre visul cernit “Să trăiţi bine !” care le-a adus moartea, trebuie, în câteva zile, înfierate de Parlament, destituite (una din funcţia de Preşedinte al României şi cealalta din deputat al PE ), deferite judecăţii mulţimii, pentru lapidare.
Nu pierdeţi acest moment domnule Mitrea. De aici vor veni toate rezolvările pentru care ni s-au albit ochii aşteptându-le. Băgaţi cărbuni în cuptoarele PSD şi PNL până la presiunea de timbru a cazanelor locomotivelor, şi noi cei mânjiţi şi orbiţi de frezilul minciunii politice pedeliste vom fi alături, cu ţepele şi belitoarele de mult pregătite.
Hai să-ncingem hora mare / De aici până-n colo…
Ca simpatizantdecentru-stanga ,va rog sa-mi permiteti sa -mi spun o parere fata de cum vad eu viitorul P.S.D.
– Presedinte D-nul Miron Mitrea , inceperea pregatirii a candidaturii la viitoarele prezidentiale a D- lui Cristian Diaconescu , pregatirea D-lui Victor Ponta ca Prim Ministru ,si alaturarea acelor oameni onesti pe care-i aveti fata de conducere ,
-IMPORTANT – Interzicerea de a JIGNI in media adversarii politici , pedepsirea acestora cu excluderea din partid si izolarea lor pe viitor , delimitarea imediata de afirmatiile lor prin purtatorul de cuvant ,
– Esecul d-lui Geona @ comani s-au datorat Vulgaritatii in exprimare a d-lor , Vanghelie , Hrebenciuc , Iliescu . . .
– este un proverb ce dice ” Gura bate fundul ”
sincer , din punct de vedere politic , chia de nu fac parte din P.S.D. mi-e rusine sa afirm ca sunt romanca , avand in vedere faimoasa ” flacara violet ” chiar de este adevarat – aceste afirmatii nu se spun public , nici macar D-nul Prodi nu a facut asemenea glume si nu uitati ca Part. Comunist Italian nu a intrat in parlament ,
Apreciez pe D-nul Adrian Nastase dar . . . atata timp cat se icapataneaza sa nu se puna la dispozitia justitiei este mai bine sa stea doparte si sa-si asume postul ce-l reprezinta mai bine , ca , strateg doctrinal .
va rog sa-i sugerati d-lui Banicioiu si acelei d-ne senatoare , cred Vasiliu , ce apare mereu in T. V . , sa incerce sa se tempereze , pentru a nu deveni Ridicoli ca d-nii Vangelie@Hrebenciuc ,
Va place visul meu cu aroma de trandafiri ?
Succes , Sanatate , Cu respect , Elena
Epitaful unui Consiliu National care, inca mai traieste prin discursul “social democrat” impaciuitorist comunist liescian.
De ce ar trebui sa aiba Romania social democratie cand nu e in stare sa aiba nici liberalism, nici crestin democratie, nici democratie si nici dictatura ci doar caricaturi ale tuturor acestora sub pulpana carora se fura, se jefuieste si unii din nefericire azi desi mai putin, sug sangele altora, pentru ca asa cum spuneam fericitele conditii in care sa zburde Nicolski ,Roller , Brucan et co, azi nu mai sunt totusi actuale , adica nu mai avem pe grumaz cizma lui Ivan, ci cizma a doi ciobani pusa pe gatul celui de al treilea , lucru cu care nu putem lupta cat nu o sa ne schimbe cineva de “sus” conditia bicisnica.
Despre atmosfera de la CN a scris la AN blog, excelent si foarte pe scurt Mihnea Georgescu, mare mistocar dar si mare admirator al lui Iliescu-Nastase:
„Ce sală este aceasta? Pare impozantă…”
Comentariul meu: asa se pare, ca era o sala frumoasa, adica in afara de Iliescu care credea in ce spune si care era aplaudat fara sa fie si ascultat, restul in mare majoritate, sunt ce stim ca este politica romaneasca, o adunatura de preaslinosi oportunisti, pentru care ideologia este de tipul “ubi bene…” asadar fara ideologie sau cu ideologia buzunarului propriu comuna cu cea a mafiotilor care cand te impusca spun ca o scuza : “aaa, nimic personal, doar afaceri”
Asa ca, evident ce puteai spune “dragut” despre eveniment, decat ce a spus Mihnea?
PS. Este insa mult mai jalnic, mult mai trist, sa vezi ca sunt si oameni inteligenti care poate ca au avut si un crez ideologic in slujba caruia sau pus, dar care trecand prin viata si-au irosit inteligenta punand-o in slujba unui alt dicton mai pericuilos decat cel de sus si anume:
“aaa, nimic personal, doar ideologic, doar politic” , distrugand astfel sau participand la distrugerea a mai tot ce a avut mai bun acest popor.
Acestia nu au inteles in setea lor de putere ca trebuie sa dea un raspuns pozitiv la intrebarea de dupa parcurgerea scarii cu trei trepte pe care am invocat-o aici dar probabil ca depasea un anume nivel de intelegere, si anume;
puterea se cucereste (in democratie demmocratic ) , se pastreaza si se exercita.
Intrebarea care trebuie sa si-o puna acest cautator al Graalului politic este : in ce scop si daca raspunsul este pentru ea pentru a o avea atunci esueaza lamentabil, si cum va aplica in acelasi timp nelimitativ preceptul ca scopil scuza mijloacele , va ajunge in situatia ca isi va perverti isi va distruge inteligenta intrand sub imperiul fricii de pedeapsa pe care constiinta o stie justa iar inteligenta se perverteste cum spuneam in incercarea zadarnica de ajustifica crimele comise in fata constiintei si a scopului care din meschin si egoist este transformat intr-un fals interior in care va crede si cel schzofrenizat si paranictizad astfel.
Fata de acesti nefericiti ce poti resimti decat mila amestecata cu dispret .
Si de aceea cu ei eu mi-am jurat sa nu am nici-un contact niciodata, folosind astfel canale indirecte pentru a comunica acest disptet si mila ce mi-o trezesc .
Eu unul nu vreau sa-i vad neaparat in fata plutonului de executie caci frica si autosiluirea de inteligenta si de constiinta la care procedeaza este o pedeapsa mai mare decat curmarea tuturor acestora…
Dupa o asemenea tirada s-ar spune: dixit et salvavi animam meam.
PPS Si o postare deasemeni cenzurata pe un fir unde AN critica indulgentele acordate de Basescu si PDL:
ion adrian spune: Comentariul tău e în așteptare.
februarie 4, 2010 la 12:17 am
Dar indulgente pentru agentii sovietici unde se dau? Si in acest sens o intrebare naiva la care poate ca aveti raspuns:
In seara asta, la B1, in continuarea emisiunilor despre decembrie 1989, Grigore Cartianu, foarte curajos sa infrunte Moscova sovietica, a spus ca in 1989 in Romania, puterea a fost cucerita de agentii acesteia.
Cel putin in privinta lui Militaru nu greseste, dar ceilalti agenti care au luat puterea care or fi fost?
Anunţ
Acum vreo două ceasuri, la 2,5 km de Bâldana spre Ciocăneşti arse un vagon de călători, aşa de bine că structura metalică a cutiei portante s-a-ncobiliţat făcând greu sau imposibilă deplasarea pe roţi proprii până pe o linie de rezervă din staţia apropiată,
astfel că blochează linia de circulatie. Cei 2o de călători din vagonul cu pricina au fost translaţi în restul vagoanelor din tren, neafectate. Un călător într-o ureche pentru că cealaltă era arsă (gradul 1) a fost transportat la spitalul din Titu, fiind şi intoxicat cu „monoberceanu” (din aceiaşi familie etnobotanică faimoasă Boc-Băsescu) ca şi un alt calător adus de salvare. Echipe specializate în scutul antiranchiună caută drumul de acces spre vagon, care se bănuieşte că ar fi sub omăt, astfel ca pompierii să poată ajunge să inventarieze tăciunii. Liniştiţi-vă ! grupul Băsescu-Boc-Berceanu o ţin în mână (situaţia).
Si unul ptr Miron Mitra care stiu ca nu are origine proletara 🙂
Mi-a trimis un prieten acest testament pe care marturisesc ca nu-l cunosteam. Merita citit de toti romanii si mai ales de cei care vor sa pretinda ca binemerita de la tara si ca ea, tara, ar trebui sa le dea increderea de a se ocupa de ea:
http://www.antidotul.ro/2279/testamentul-regelui-carol-i.html
Spre stiinta Ioan Mircea Pascu, Miron Mitrea , Cristian Diaconescu
Chiar daca dl AN nu-l va scoate de la moderare sau chiar daca il va scoate doresc sa primiti de la mine acest text care cred ca va trebui sa primeasca raspuns:
ion adrian spune: Comentariul tău e în așteptare.
februarie 8, 2010 la 10:38 am
Dle AN nu mai puteti s-o scaldati ideologic si eu aduceti-va aminte v-am intrebat la inceputul activitatii mele pe acest blog care este pozitia dv fata de marxism, ca fata de leninism nu miera teama ca n-o sa-l deazavuati.
Intrebarea era pusa in contextul pacatului original al revolutiei noastre anticomuniste si anume prima declaratie ideologica a lui Ion Iliescu in care il acuza pe Ceausescu ca nu a fost un comunist adevarat ca a intinat idealurile nobile….
Ati scaldat-o atunci cu raspunsul in doi peri.
Acum nu va mai las dupa cele spuse de Iliescu la CN si dupa ce-l citesc si pe Tismaneanu care la rugaminitile unora, a inteles mai demult ca trebuie sa se delimenteze de tot ce a fost comunism, incepand cu sursele acestuia adica marxismul si asa zisul socialism -stiintific.
El s-a delimitat, dvs nu!
Asa ca transcriu mai jos reactia dlui Tismaneanu la aceste sustineri de la CN:
Mă întreb cine este mai înstrăinat de realitate – Mircea Geoană sau Ion Iliescu?
Primul, cu ale sale viziuni despre forţele paranormale, al doilea, patronul său din umbră, recidivând pe linia “nobilelor idealuri” pe care le-ar fi trădat un Stalin ori un Ceauşescu? Ambii par să fie ostaticii unor năluciri, dispuşi să ignore evidenţele empirice în numele unor pulsiuni de-a dreptul iraţionale. Înfeudaţi fixaţiilor şi frustrărilor auto-devorante, cei doi lideri pesedişti şi-au pierdut instinctele pragmatice. Pentru că numai astfel ne putem explica interpretarea elucubrantă a revoluţiilor din 1989 de către Ion Iliescu.
Una este să crezi anumite lucruri absurde, alta să le proclami public, cu o teribilă, jenantă autosuficienţă. Teza lui Iliescu, similară aserţiunilor unui Mark Tkaciuk, ideologul Partidului Comu niştilor din Republica Moldova, este că sta linismul ar fi o „degenerare”, o „deformare”, o „denaturare” a unui comunism originar impregnat de idealuri umaniste. În acest sens, stalinismul poate fi condamnat pentru că „a întinat” comunismul. Criminalitatea sa a fost de fapt una accidentală, nicidecum legată de natura intrinsec despotică a ideologiei radicale de stânga.
Sunt de fapt tezele grupurilor de opoziţie din partidul bolşevic în anii ‘20, ideile lui Troţki pentru care impulsul iniţial al revoluţiei din octombrie 1917 a fost unul emancipator. Or, mai aproape de timpurile noastre, este vorba de iluzia hruşciovistă. Ceea ce uită Ion Iliescu este că bolşevismul conţine sămânţa barbariei totalitare în chiar proiectul său fondator. Lenin, Buharin, Stalin şi Troţki au fost militanţi şi ideologi marxişti, ca şi Mao, Castro sau Che Guevara.
Într-un interviu acordat recent unui cotidian central, preşedintele de onoare al PSD afirmă că „… stalinismul nu poate fi considerat orientare de stânga. Socialismul de tip sovietic a fost de fapt, în esenţa lui, un capitalism de stat cu ambalaj socialist. Revoluţia din 1989 a fost nu o revoluţie antisocialistă, nu de dreapta, dreapta n-a fost prezentă. Cine a fost factorul motor în Revoluţie? Păi, comuniştii. Membrii de partid au fost majoritatea celor prezenţi în acest proces. Factorul social de bază – muncitorimea”.
Iliescu uită convenabil să menţioneze mişcarea disidentă din Europa Centrală şi de Est. El omite în întregime rolul societăţii civile în prăbuşirea comunismului. Pentru Ion Iliescu, schimbarea istorică din 1989 rămâne opera proletariatul, agentul istoric mesianic al dogmei pe care fostul şef al propagandei comuniste a interiorizat-o până la saturaţie: marxism-leninismul.
De fapt, Iliescu este chiar mai virulent anticapitalist decât atâţia nostalgici ai unui “marxism luminat” ori ai “comunismului cu chip uman”. Dacă neo-leniniştii zizekieni prezintă stalinismul drept o degenerare a comunismului, Iliescu sugerează că este vorba de o formă degenerată de capitalism. Aşadar, în ultimă analiză, tot capitalismul este vinovat.
La două decenii după ce l-a tratat pe Corneliu Coposu drept un neavenit, refuzând în perseverentă tradiţie leninistă să accepte pluralismul politic, Ion Iliescu continuă să întreţină mitologiile extenuate ale unei stângi falimentare. Pozând în superdemocrat, omul responsabil pentru confiscarea revoluţiei de către nomenklatură şi pentru mineriade îl atacă pe Traian Băsescu, recurgând la aceleaşi poncifuri găunoase precum Adrian Severin : „Tendinţele şi tentaţiile totalitariste ale şefului statului apar ca un pericol, ca şi încercarea de a slăbi celelalte verigi ale statului, în primul rând a parlamentului”.
Este într-adevăr culmea tupeului ca Ion Iliescu să reproşeze altcuiva “tendinţe totalitariste”. Mai lipseşte să-l auzim pe Vadim Tudor acuzându-l pe Traian Băsescu de “şovinism” şi “xenofobie”. Avem de-a face cu un truism: Iliescu nu a iubit şi nu va iubi vreodată stânga democratică.
Singurul marxism aplicat în realitate a fost cel de tip bolşevic.
Socialismul anti-autoritar, al unor Léon Blum, Titel Petrescu, Guy Mollet ori François Mitterrand, a respins categoric cultul marxist al violenţei sociale, experimentul totalitar leninist, mistica revoluţiei apocaliptice şi a denunţat dogmele luptei de clasă şi ale dictaturii proletariatului.
Socialismul din Europa de Est nu avea nimic de-a face cu principiile social-democraţiei moderate formulate ca reacţie la puciul leninist din 1917. În egală masură, revoluţiile din 1989 au fost antisocialiste în sensul respingerii colectivismului oligarhic-etatist şi a minciunii instituţionalizate. Revoluţiile din 1989 au repudiat monolitismul ideologic, pretenţiile hegemonice ale birocraţiei de partid, modelul dezastruos al economiei de comandă, himerele propagandistice întemeiate pe pretinsul “rol conducător al clasei muncitoare”.
Lovitura de graţie aplicată socialismului marxist a fost dată de muncitorii polonezi care au preferat comandamentele religiei creştine şi valorile liberale mirajului ideologic al unui comunism poliţienesc. A susţine, precum Ion Iliescu, că membrii PCR, în calitate de comunişti, au condus Revoluţia din decembrie 1989, ţine de-acum de zona paranormalului, a unei desfigurări aiuritoare a realităţii istorice.
Nota mea:
Va scriu acestea azi cand am auzit la RFI ca in Franta(unde altundeva sunt atatia idioti dispusi sa inghita idealisme de doi bani si criminale?) este o mare recrudescenta a marxismului ca face din nou succes Manifestul Partidului Comunist si eronata teorie marxista a plusvalorii si a repartitiei sociale corecte.
Cred ca de aceea este necesar sa spuna clar PSD ce fel de social democratie doreste ce face el cu Manifestul si cu Stafia comunismului deasupra lumii
Si sa fie clar, ca intemeietor al Ordinului cavaleresc al Caii a treia, afirm ca nu dinspre marxism pleaca acesta, ci dinspre oranduirea cea mai aproape in mod concret de ce propune lumii aceasta cale, si care asa cum au spus-o multi este cea mai buna cunoscuta pana acum de omenire , capitalismul evoluat, democratic, din tarile desvoltate ale lumii.
Asadar facui dovada. Si o si comunic la AN si deasemeni si aici ptr social-democrati adevarati:
Textul de mai sus(8:55am) este in moderare la AN de la ora postarii, adica 10:38 si a fost depasit de sumedenie de postari, drept care am postat replica concluziva de mai jos, care probabil ca va ramane la moderare sau va determina eliberarea primului text dar din punctul meu de vedere va fi degeaba, dovada fiind facuta si care califica fara drept de apel opiniile reale ale dlui AN:
ion adrian spune: Comentariul tău e în așteptare.
februarie 8, 2010 la 12:35 pm
Pozitia ideologica a dlui AN este evidentiata de retinerea textului meu la moderare de unde va fi scos poimaine cand nu-l va mai citi nimeni.
E dreptul lui AN ca alaturi de Iliescu sa ramana sau sa fie marxist, dar s-o recunoasca public.
Astăzi DNA şi-a mai adăugat un A pentru a forma numele
DANA, al celei pe care a invitat-o în vederea definitivării încurcatului dosar Zambaccian 1 ce urmează să fie înaintat instanţei.
Eu unul n-am să-l pricep niciodată pe Adrian Năstase, cum şi-a băgat femeia în acest mărăciniş fără scăpare.
Eu ramin tot la parerea mea: indiferent cine o sa devina presedinte la PSD, partidul o se descompuna. Nu spun ca asta este rau, chiar din contra. Cred insa ca cel mai cerebral, cel mai experimentat si cel mai diplomat este Adrian Nastase, in ciuda numeroaselor sale erori comise cand era la putere, in ciuda putin prea acidei sale arogante si fortei sale aflata, subliniez, acum, la apogeu. Probabil ca el o sa fie viitorul presedinte, dar asta nu este o solutie nici macar pe termen mediu. Nu trebuie uitat ca urmatoarele alegeri prezidentiale sunt la o distanta de aproape 5 ani. Si nu trebuie uitat nici ca activitatea lui Adrian Nastase ca premier, necesita solutionarea problematicii personale de natura penala. Asta se poate neglija acum, dar o sa vina un moment cand o sa devina o piatra de moara legata de picioarele partidului. Si o sa aleaga Basescu acel moment, dupa cum stim, nu pe cel mai prost.
http://www.ataclapersoana.ro/banii-de-campanie-ai-psd-au-ajuns-in-buzunarele-unui-santajist-oana-niculescu-mizil-si-sorin-danciu-l-au-facut-la-buzunare-pe-vanghelie-1043.html
Bârfe
Şi plecă azi rapidul lui Berceanu , vai mama lui, din Bucureşti Nord, vai, vai, vai, şi merse el 125 km până la Ruşeţu, vai mumele lor ( 100 bucăţi călători) care stătură în nămeţi 6(şase) ore până când veni o locomotivă de ajutor, vai făcătoarea ei, care leşină la 500 m de halta cu pricina, după care mai merse 104 km şi ajuse la destinaţie, vai de mama sa (Galaţi). O sută de mii de felicitări (înjurături) primi mama ministrului pentru eroarea maternă comisă pe 05.03.1953.
De mamă ! E şi aerian pe post, prăpăditul(absolvent la Aerospaţială) !
Frontul Plugarilor
Plugul de zăpadă în discuţie este o structură din lemn de formă triunghiulară acţionat prin împingere, la care două laturi acţionează ca veritabile brăzdare asupra omătului depus , simultan pe ambele părţi sau numai pe o parte, în funcţie de soluţia favorabilă.
Pentru ninsorile abundente şi îndelugate regula de aur a acestui sistem de deszăpezire o constituie patrularea plugului de zăpadă cu o frecvenţă adaptată, astfel ca stratul depus să nu depăşească înălţimea de 10 cm.
Soluţia este indicată pe străzile laterale, unde pe bază de grafic, echipe de pensionari cu aderenţă la sol vor împinge funiile legate la plug, după modelul Băsescu-Boc, de acum generalizat în toate activităţile sociale. Pentru realizarea apăsării optime a plugului se pot folosi, pe bază de consimţămât impus, fete care au păcătuit în perioada portocalie, aşezate în ţepele (vârfurle) triunghiului de bază.
Notă : După topirea zăpezii, structura se poate folosi şi ca targă trasă pe uscat la dispoziţia milionului de şomeri, dar numai pe baza ordonanţei de urgenţă a domnului Boc.
Dle Mitrea,
Este o porcarie, o magarie patenta sa legi numarul de delegati la un Congres al PSD, de nr de sustinatori liberali care au sprijinit PSD la alegerile prezidentiale in turul 2.
Nu e suficient ce faceti , trebuie sa faceti o actiune de mediatizare cat mai sustinuta si publica.
Asadar va sugerez sa postati pe acest blog, un text, o scrisoare deschisa, pe care apoi sa-l postati si catre liderii PSd care au blog, cerandu-le un raspuns public pe acel blog.
Apropo va sfatuiesc sa va copiai imediat postarea oricum ar apare in moderare sau nu ptr ca daca peste un timp este stearsa sa puteti dovedi aceata cenzura. 🙂
Eu oricum voi scrie opinia mea la AN blog, la Pascu blog la Cristi Diaconescu blog, unde mai intru dupa cum cred ca ati observat.
Poate ca suntei mirat de ce ma ocup nefiind social -democrat, de soarta acestui partid.
Simplu un stramos direct pe linie materna a fost unul din cei care a infiintat in sec 19 acest partid(ca orientare si revendicarea dvs de azi)l alaturi de Nadejde, Gherea etc
Succes
Iertare, nu mai am blog dar am ceva idei…
http://www.cronicaromana.ro/tableta-de-politiciantrei-greseli-fatale-.html
Domnule Mitrea ! Eu nu inteleg de ce nu reusiti acolo la varf sa va intelegeti si transmiteti starea asta si in teritoriu. Sunt membra psd din 1992 si am vazut mai multe echipe la conducere dar la toate, absolut la toate au existat multe greseli si, cel mai important, dupa ce ajung mari, sefii uita de noi. Bineinteles ca inainte de a ajunge ne curteaza, ne raspund la telefoane, chiar ne mai suna insa dupa, gata ! Eu va doresc sa va integrati intr-o echipa care sa faca performanta in PSD !!! Apropo, domnului ,,Sorin Finteusan,, ii spun ca domnul presedinte Mircea Dolha a muncit in ultimii 10 ani foarte mult , si-a cladit cariera politica pe respect, timp alocat partidului, multa munca si intotdeauna a si participat cu bani (culmea)la absolut toate campaniile nu numai a lui Geoana. Asa ca, oricum te-ai numi noi cunoastem pe cine sa votam oricat murdaresti !
Îmbogăţiţii Revoluţiei
Preşedintele Senatului României, inginerul Mircea Geoană, juristul pârât, recent “catindat” perdant al PSD la Preşedinţia României, înnobilat de Preşedintele de Onoare al PSD Ion Iliescu cu titlul de “Prostănac” şi în consecinţă aspirant cu coroniţă la Preşedinţia PSD, a făcut trafic de influenţă sub umbrela flăcării violete, în favoarea mamei sale soacre, profesoara universitară Margareta Costea de la ASE Bucureşti.
Mare om, mare caracter cu “Prinţipiuri”, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României la Washington numit de Preşedintele Emil Constantinescu în 1996 şi-a rezolvat abil problemele sale şi ale neamurilor sale, după care a sărit în barca Preşedintelui Ion Iliescu. În 1997, în timpul ambasadoriatului în SUA, Mirciulică fără frică a căzut ca o pleaşcă pe capul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 subordonat direct Guvernului României, cerşind şi obţinând suma de 39.169 franci francezi pentru un aşa zis tratament medical al “revoluţionarei” mama soacră, profesoara Margareta, contestată vehement că ar fi obţinut un certificat fals de revoluţionar.
La insistenţele interminabile ale sale, banii s-au virat din contul în franci francezi al Guvernului României, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, 472450900430 deschis la Banca Comercială Română SA – Sucursala Municipiului Bucureşti, cu sediul în Bd. Unirii 37, Sector 3, Bucureşti, în contul ambasadorului Mircea Geoană din Washington DC, SUA.
Suma urma să fie decontată până la 05.11.1997, dată până la care Mircică trebuia să prezinte actele cu care justifica cheltuirea uriaşei sume în valută cu mama soacră.
După ce a încasat purcoiul de mălai, încrezător în ouăle şi potenţa sa, “Marele Şmecher de Dolj” nu a mai făcut niciun decont prin care să justifice cheltuirea sumei.
Cum în SUA plăţile se fac în dolari inclusiv la cazinouri şi la curve iar Ambasadorul nostru a cerut şi obţinut suma în franci francezi, avem sinistra bănuială că banii au fost cheltuiţi fie prin bordelurile de pe malurile Senei, fie la vestitul Cabaret Moulen Rouge din Paris, mai mult ca sigur fără ştirea mamei soacre Margareta sau a fiicei sale Mihaela.
Deoarece suma nu a fost decontată, conform adresei oficiale alăturate pe care Secretarul de Stat Cristian Alexandrescu de la Guvernul României a adresat-o Ambasadei României la Washington DC la 10.11.1997, personal ambasadorului Mircea Geoană, urma ca Geoană să returneze suma luată şi nejustificată de 39.169 franci francezi, plus dobânzile cuvenite pentru depunerea sumei în contul său timp de 10 luni.
În timp ce Geoană păgubea Bugetul Guvernului în favoarea soacrei sale, profesoara universitară la ASE Bucureşti Margareta Costea, zeci de răniţi autentici în Revoluţia din Decembrie 1989 mureau de foame şi nu aveau bani pentru medicamente sau operaţii chirurgicale pentru a scăpa de chinuri sau măcar pentru a li se ameliora soarta.
Ca o răsplată că a fost un ginere cuminţel, câţiva ani mai târziu Mircea şi-a dat doctoratul în economie mondială tot la ….. ASE Bucureşti.
Acum, Mircea Geoană, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i pute şi vrea să fie recompensat cu şefia PSD. Iată că prostănacul nu e prost deloc, adeverind zicala că:
“În timp ce unii sunt proşti dar nu par, alţii par proşti dar nu sunt.”
Remarcat pentru faptele sale deosebite, Geoană a fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de cavaler.
Nici cavalerii nu mai sunt ce-au fost odată!
Mihai Antoci
+40744665005
antocimihai@gmail.com
AM FACUT PARTE DIN FSN AM PLECAT CAND INCEPUSE SA VINA PERSOANE DIN SINDICATE SI ISI DOREAU FUNCTII IN CONDUCERE INLATURIND PERSOANE CARE AU MUNCIT CA PSD SA CASTIGE ALEGERI IN 2003 AM DORIT SA MA RENTORC ,IN MOMENTUL CAND SA SEMNEZ ADEZIUNEA O D-NA DEPUTAT CARE NU STIU UNDE ERA IN 1990 MI-A SPUS CA DV SUNTE-TI UN ZEU IAR EU UN MURITOR , CARE TREBUIE SA VA SERVESC .ASA CA NU AM MAI REVENIT IN PARTID , D-NA ESTE AZI LINGA GEOANA .ROATA SE INVARTE.
nu sunt de acord cu ingerenta stangii sau dreptei in presa!!!…Presa trebuie sa ramana libera si profesionista sprijinind interesul public nu de partid sau individual.E multa bataie pe putere dar prea putina pe intelepciune.Domnule Mitrea ma intreb oare ce va tine legat de partid?Trecutul glorios sau naufragierea ?!