DE CE SUNT URATI BARONII LOCALI

Wikipedia ne spune ca “baron” este denumirea neoficiala data liderilor regionali ai PSOE (partidul socialist spaniol). Tot Wikipedia spune ca, de-a lungul timpului, au existat conflicte intre “baronii” locali si conducerea centrala a PSOE si precizeaza ca termenul de “baron” este mai mult colocvial decat oficial, el reflectand marea putere pe care acesti lideri regionali o au in partid. Asadar, “baronii” nu sunt o inventie romaneasca. Denumirea nu ne apartine, a fost importata. In Romania, ea a aparut in perioada 2000 – 2004. Atunci, cativa lideri de opinie, pastratori ai sigiliului societatii civile romanesti, au lansat ideea ca partidul trebuie reformat si modernizat. Foarte bine, orice partid care vrea sa tina pasul cu vremurile trebuie reformat si modernizat. Numai ca “solutiile” respectivilor lideri de opinie erau, de fapt, numai una: ca sa fie modern, PSD trebuia sa se lepede de asa-numitii “baroni” locali. Iar conducerea de atunci a partidului a imbratisat rapid aceasta idée. Si a trecut la fapte.
Cine erau “baronii” care trebuia epurati ? Pai erau pesedisti mai mult, mai putin sau chiar deloc excentrici, fiecare cu personalitatea lui, mai bogati sau mai saraci, lideri carora organizatiile locale le acordasera increderea. Vanatoarea de “baroni” a insemnat nu numai schimbarea acestora din functie, ci si o “dosariada” impotriva lor. Vanatoarea a fost pornita de guvernul PSD si continua si astazi. Eu nu spun ca unii dintre liderii locali respectivi nu meritau sa fie schimbati sau chiar cercetati. Dar vanatoarea lor in masa si campania mediatica de distrugere la gramada a imaginii acestor lideri locali, indiferent daca facusera cu adevarat sau nu fapte rele, a adus mari prejudicii PSD. L-a dezorganizat. Ba chiar cel care a pornit vanatoarea a ajuns el insusi victima acestei operatiuni. Aceasta este una dintre principalele explicatii ale pierderii de viteza inregistrata in ultimii patru ani de PSD.
Prin aceste explicatii nu incerc acum sa-i fac mai simpatici pe cei numiti generic “baroni” locali. Multi dintre ei nu au farmecul lui Brad Pitt sau usurinta de a se juca cu vorbele a unor lideri de la centru. Dar sunt oameni care au construit lucruri concrete in cariera lor, oameni care au fost alesi prin vot direct de cetatenii din zonele respective. Cei care il blameaza, de exemplu, pe Marian Oprisan stiu oare ce cred despre el oamenii din satele Vrancei care au apucat sa vada pentru prima data in viata lor cum arata un drum asfaltat ? De asemenea, cei care il ataca pe Nicusor Constantinescu stiu despre proiectul acestuia de ridicare a nivelului de educatie al copiilor din satele judetului Constanta ? Stiu ca profesorii cei mai buni din judet pot preda simultan copiilor din mai multe sate prin intermediul computerelor ?…
Apoi, daca ne uitam bine, fara partizanat politic, la liderii cu adevarat importanti din toate judetele tarii nu putem sa nu remarcam ca “baroni” locali exista si in PD-L, si in PNL, si in UDMR, nu numai in PSD. Haideti sa nu ne mai gandim ca soarele rasare musai la Bucuresti si sa nu mai murim de grija ca liderii de la centru isi pierd puterea. Daca ne place democratia, haideti sa convenim ca liderii din judete, care stiu mult mai bine decat noi ce probleme au oamenii din tara, trebuie sa aiba dreptul sa-si spuna cuvantul. Si trebuie sa participe la luarea deciziilor.

57 răspunsuri

  1. Nu toţi sunt urâţi. Oprişan a fost chiar şi manechin.

  2. […] a dat-o pe estetica urâtului (sau, mă rog, […]

  3. Baroni din toate judeţele uniţi-va ! ( In guvern )

  4. sunt de acord ca multi dintre asa zisii baroni locali au infaptuit lucruri bune in comunitatile de care apartin,dar nu cred ca se poate nega faptul ca in fostele F.S.N si P.D.S.R au intrat multi oportunisti care aveau impresia ca partidul va fi un fel de P.C.R care va rezista etern la putere si aflati sub tutela ei,orice actiune a lor nu va mai intra sub incidenta legii.multi dintre ei inca mai ocupa posturi de conducere in filialele locale si de ei ar trebui sa scape partidul,domnule Mitrea,pentru a scapa de eticheta de partid al baronilor locali.

  5. […] Mitrea asmute baronii PSD pe Nastase By constatator Vanatoarea de “baroni” a insemnat nu numai schimbarea acestora din functie, ci si o “dosariada” impotriva lor. Vanatoarea a fost pornita de guvernul PSD si continua si astazi. Eu nu spun ca unii dintre liderii locali respectivi nu meritau sa fie schimbati sau chiar cercetati. Dar vanatoarea lor in masa si campania mediatica de distrugere la gramada a imaginii acestor lideri locali, indiferent daca facusera cu adevarat sau nu fapte rele, a adus mari prejudicii PSD. L-a dezorganizat. Ba chiar cel care a pornit vanatoarea a ajuns el insusi victima acestei operatiuni. (Mitrea) […]

  6. Nu-i iubesc mai mult pe baronii imobiliari/forestieri pedisti, ori pe cei penelisti.

  7. Adevarul trist este ca sunt BARONI in toate partidele. Puterea lor rezida in faptul ca sunt STAPANII unor BUGETE judetene. cBanii sunt destinati primarilor partidului din care provin sau pentru cumpararea altor primari proveniti din alte partide. Umbland mult, am vazut multe. Acest lucru nu este specific numai PSD. De ce credeti ca au pierdut in perioada 2004-2008 asa de multi primari? Deoarece in judetle in care au fost presedinti de Consilii judetene de la PD-L mai ales au fost „cumparati” cu bani pentru nevoile locale. Nu spun ca nu a facut-o si PSD-ul. pe mine nu ma supara asa zisii baroni locali, ci imbogatirea peste masura a unora. Nu direct, ci prin tot felul de prieteni si rubedenii.

    Apoi mai am o observatie. Conducerea unui partid este aleasa de un Congres la care participa sute de memebri de partid, iar baronii unui partid nu depaseste vreo 40 de persoane. Oare mai poate fi reprezentaiva decizia unor baroni opusa conducerii unui partid ales sa zicem de 600 participanti la un Congres?

    Nu am nimic cu baronii locali, dar NU cred ca trebuie sa aibe o putere mai mare decat conducerea politica a unui partid, aleasa de un Congres.

    Ii laudati cu rezultatele obtinute.
    Domnule MItrea acesti oameni au facut acele proiecte din banii CONTRIBUABILILOR si au fost PLATITI sa faca asta tot din bani publici.

    Nu cred ca un ALES INTR_O functie este PLATIT sa vegeteze intr-un fotoliu, ci sa faca ceea ce ii scrie in FISA POSTULUI.
    Acest baron local, din orice partid o fi, nu face anumite proiecte din bani adusi de acasa si nici nu face munca voluntara.

    El ESTE PLATIT din banii CONTRIBUABILULUI sa faca ceea ce trebuie pentru comunitatea lui.
    Asa ca faptul ca au facut diverse lucruri nu este un motiv de lauda – si-a indeplinit sarcinile pentru care a fost remunerat.
    Tratati lucruile de parca un tractorist care ara campiile si este platit pentru asta trebuie felicitat ca isi face meseria.
    Nu este drept.
    Asa ca acesti baroni locali nu au nici un motiv sa aibe mai multa putere decat Conducerea politica a unui partid.
    daca acea Conducere politica NU mai convine masei partidului sa se otganizeze un Congres si sa fie schimbata, dar a fi umilita de niste baroni locali, numai pentru ca acestia si-au facut datoria pentru care au fost platiti nu mi se pare corect.

    In aceasta obedienta a Conducerii politice a unui partid fata de niste lideri locali mi se pare periculoasa si se diminueaza periculos rolul Congresului si bazei partidului asupra deciziilor pe care le ia un partid.
    Nu mi se pare corect ca niste lideri locali sa-si vada mai repede interesele imediate, decat interesele pe termen mediu a partidului, sa bata cu pumnul in masa si sa-si impuna punctul de vedere, asa cum nu consider onest fata de un partid ca unii lideri de prin partide sa comploteze cu liderii locali impotriva Conducerii unui partid intr-un mod rusinos.

  8. Lasand deoparte Wikipedia, daca facem apel la istorie, constatam ca baronii nu erau deloc niste derbedei.
    De exemplu imperiul austro-ungar ii facea baroni pe cei care serveau imperiul sub arme timp de trei generatii.
    Pe astia ai PSD-ului, cine si pentru ce merite i-a inobilat?

  9. alex dumitrescu, au existat si vor continua sa existe nobili autentici si impostori. Si Imperiul Austro – Ungar era plin de derdebei, arivisti de cea mai joasa speta, ceea ce a constituit una din cauzele prabusirii sale.

    plopcupere, daca un baron a fost ales de trei ori la rand inseamna ca si-a indeplinit multumitor atributiile din fisa postului.

  10. @plopcupere
    Explica-ne, te rog, conceptul de „descentralizare administrativa”, in corelatie cu principiile care guverneaza politica europeana in domeniul adminstratiei publice, respectiv principiul subsidiaritatii si al proportionalitatii la nivel supranational, national, regional si local. Ce rol au primarii si alesii locali in noul puzzle in care ne aflam? Care ar trebui sa fie relatiile dintre liderii de la Centru si cei locali?

  11. N-ati inteles nimic in acesti ani. Lumea ii place pe baroni. Ca sunt jmecheri, ca pot, ca daca apelezi la ei se rezolva. Tot baronii nu-i plac pe baroni. E doar concurenta, si pentru va e frica sa va recunoasteti unii pe altii in public, ati dat-o „oamenilor”.

  12. De ce sunt urati baronii locali? Pai stiu eu, probabil ca asa i-a facut mama natura.

  13. ce insinuati Domnule Mitrea acolo? ca ar fi fost mai bine sa nu se porneasca la vanatoare? 🙂 pai ar fi fost – pentru PSD. Nu si pentru justitie. Vanatoarea asta i-a mai temperat pe unii baroni…Cel putin acum, ei, baronii locali, stiu de frica. Nimeni nu i-ar fi numit „baroni” daca asupra lor nu plana vreo suspiciune. Dar acum nu mai sunt tentati sa „fure”. (sa se foloseasca de functie pentru bunastarea lor, in detrimentul orasului/judetului)

    oricum psd sta bine pe pozitii: 33% e suficient. mai demult a avut si 20-25 %

    apropo de brad pitt, ati vazut ‘burn after reading’ ? 🙂

  14. Ca principiu, argumentele dvs. sunt corecte. Numai ca alegerea prin votul popular a reprezentantului unui partid politic in functia de primar sau presdinte de consiliu judetean nu este echivalenta cu concursul administrativ pentru ocuparea unui post de conducere intr-o intreprindere. Criteriile avute in vedere de electorat atunci cind voteaza sunt altele, multi dintre asa-zisii baroni locali neavind deprinderi manageriale. Nu e mai putin adevarat ca unii dintre ei, chiar daca initial nu au stiut cu ce se maninca acest post, au dorit sa nu se faca de ris, s-au stradut, au strins in jurul lor pe cei de la care au invatat cite ceva, impreuna reusind sa prezinte si rezultate pe perioada indeplinirii mandatului. Totusi, baronii locali sunt liderii politici locali si in locul dvs. le-as analiza acum fiecaruia activitatea mai mult sub aspectul rezultatelor obtinute de PSD in alegerile abia inchiate. Cuantificand cit din cei 1, 5 milioane de votanti PSD pierduti de la alegerile din 2004 li se imputa lor prin nominalizarea unor candidati-figuranti sau utilizarii ineficiente a resurselor PSD si cit strategiei de campanie elaborate de la centru.

  15. Alex

    Articolul I-11 al Tratatului instituind o Constituţie pentru Europa

    „În temeiul principiului subsidiarităţii, în domeniile ce nu ţin de competenţa sa exclusivă, Uniunea intervine numai şi în măsura în care obiectivele acţiunii preconizate nu pot fi atinse în mod satisfăcător de către statele membre nici la nivel central, nici la nivel regional şi local, dar pot fi, datorită dimensiunilor şi efectelor preconizate, mai bine atinse la nivelul Uniunii”

    Politicile de dezvoltarea UE sun politici regionale, coborand decizia spre regiuni.
    Cum se face asta in Romania este discutabil.
    Principiul subsidiaritatii este insa unul din cele mai disputate in UE.

    Ceea ce nu pricep eu, si daca vrei putem discuta despre politici de dezvoltare cat vrei (sunt aria mea de specializare), ce legatura au toate aceste paradigme cu un partid?
    Vrei sa-mi explici ca PSD este construit pe principiul subsidiaritatii?

    Am gasit o definitie a notiunii de PARTID

    „Un partid reprezintă o grupare de cetăţeni care împărtăşesc aceleaşi idei şi care şi-au propus să-şi impună viziunile politice comune”.

    [Rainer-Olaf Schultze; din: Pipers Wörterbuch zur Politik]

    Cum poti afirma ca principiul subsidiaritatii poate functiona intr-un partid?

    Eu de exemplu cred ferm in Congresul unui partid, care delega in ultima instanta vizunea asupra strategiei unui partid catre Conducerea politica a unui partid.
    Partipantii la un Congres vin din toate organizatiile si sunt deasupra unor conducatori locali.

    Un congres este suma totala a vizunilor locale asupra unei Strategii a partidului.
    Armonizarea acestor vizuni se va armoniza intr-o VIZIUNE a partdului respectiv.
    Partidele ar trebui sa-si aleaga in frunte oameni care pot reprezenta aceasta vizune si construi o Strategie a partidului dea realiza aceasta viziune.
    Cred in lideri locali si regionali.
    Ei sunt esentiali, dar nu cred ca trebuie sa impuna prin forta lor locala VIZIUNEA unui partid.

    Senzatia pe care acesti lideri o dau este ca puterea lor politica este CONSTRUITA pe faptul ca sunt stapanii discretionari ai unor resurse.

    Am sa il felicit pe presedintele de consiliu judetean care va inaugura un drum asfaltat intr-o comuna a carui primar nu are aceeasi culoare politica cu el. pe acel presedinte de Consiliu Judetean, care va face o analiza de potential a judetului sau si o distribuire a resurselor facand abstractie de culoarea politica a primarilor.
    Din pacate puterea baronilor locali este data de resurse si ea vine din pacate din principiul subsidiaritatii feudale – atunci a aparut acest principiu.

    Alex, sa fie clar NU vorbesc de baronii PSD.
    Prin meseria pe care o am am umblat mult in tara si am vazut multe.
    Am vazut un primar trecut la PD-L caruia i s-a promis un BLOC ANL – ce naiba sa faci cu el in zona montana, unde nici macar nu este criza de locuinte?

  16. PS Imi cer scuze pentru numeroasele greseli de scriere.

    PS2 Cred ca PSD ar trebui sa-si puna problema tipului de elite politice pe care vrea sa-l promoveze.

    1. Elite care isi obtin statutul pe baza venitului

    2. Elite care isi obtin statutul pe baza programului ideologic si carismei

    3.Elite care isi obtin statutul pe baza competenţe în domenii politice limitate

    4. Elite care isi obtin statutul pentru ca sunt intreprinzători cu asigurări de risc acordate de stat.

    Poti Alex sa-mi spui in care categorie se incadreaza elita politica a PSD?

  17. Domnule Mitrea, in afara faptului ca toata ziua filizofati , teoretizati si postati pe blog, faceti ceva cu adevarat util in sprijinul „ALEGATORILOR”? Dati-mi un exemplu. Multumesc

  18. Multumit de rezultatele negocierii,de ministerele obtinute de PSD?!? PD-L a dat si asa prea mult unui partid care a cerut guvernarea in genunchi !!! Pe cine mai incercati sa convingeti, ca va intereseaza cu adevarat binele celor care v-au ales? Rusine,ati reusit impreuna cu prietenul Geoana si cu alti vanduti,sa distrugeti PSD-ul…

  19. Sunt unul din…..habar cati romani mai sunt in tara!
    Am urmarit in dimineata asta Antena3,intr-o emisiune….marato.2ore!N’am avut chef sa o vad toata.N’am avut rabdare.DAR…………………………..m-a lovit un lucru.De fapt o „spusa”!Graita de un tip care pare credibil.
    „MIRON MITREA ESTE SINGURUL CARE A REUSIT SA CONSTRUIASCA O AUTOSTRADA.SINGURA AUTOSTRADA DIN ROMANIA POST DECEMBRISTA ESTE MERITUL LUI MITREA”Vorbele nu aparin unui psd-ist.aprtin unui pc-ist.Ciuca.Ca si consumator de litoral,mi-am dat seama ca are dreptate.Cum ar fi artat drumul spre mare ,in august,fara autosatrada?Brrrrrr….urat!Tipul,Ciuca,mai spunea ceva.Acum platim,cheltuim bani f multi pt autastrazi care nu exista.Are dreptate!Nu-mi place psd-ul!Dar,Ciuca are dreptate.Autostrada asta vi se datoreaza!asa ca inchei……cu „tot respectul maestre”…..”ne vedem la vara pe litoral”

    ps sper sa reveniti la transporturi…poate asa vom reusii sa circulam in conditii normale si spre munte!!Nu de alta dar iarna este lunga,sezonul de vara este scurt………
    Ionas Tudor

  20. Se spune ca in urma „miscarii”spre dreapta a psd-ului,pactul cu dusmanu,etc…………….s-a eliberat zona de stanga polititica.Stanga clara si conturata.Electoratul de ‘stanga’adevarata nu se mai simte atat de cuplat la PSD.Pe fondul acesta….ops…….s-ar simti nevoia ca unii suparati din PSD sa „nasca”un grup politic,formatiune politica care sa reprezinte adevarata stanga.Ce parere aveti? un cititor neostil

  21. Domnule Mitrea stiti vorba aceea – Iubesc tradarea, dar nu pe tradator?

    Ati fost artizanul acestei coalitii si totusi ati fost marginalizat – nua ti primit loc nici in guvern si nici o functie in Parlament.

    Adevarul este ca daca tot s-a facut coalitia, cred ca ati fi fost mai bun la Transporturi decat va fi Berceanu vreodata.

    Pana la urma ati fost tradat si dumneavoastra.

    Istoria PSD este un lung si de tradari….ce trist…
    Macar de data asta nu am mai fost luat prin surprindere.
    Ia uitati-ve cum s-a catarat Ilies Sarbu si ginerele…
    Daca nu ar fi trist, aproape ca as rade.

  22. Ilie Sârbu şi ginerică vor sfârşi precum, avem să vedem, , alt cameleon , respectiv Talpeş, la timpul potrivit, desigur, pentru că :
    ” Istoria lumii este tribunalul lumii.
    Încă n-am văzut sfârşind fericit cineva, asupra căruia zeii revărsau darurile lor cu mâini mereu pline.
    Cu cât o greşeală ne orbeşte mai mult şi este mai ademenitoare, cu atât este mai mare triumful adevărului. ”
    ( Schiller )
    PSD mai există numai prin micile insuliţe care să sperăm că vor avea forţa necesară a se dezice de zmintiţi şi a închega ceea ce a fost cândva PSD.
    În opinia mea, unul ca Mirciulică trebuie lăsat să-şi frângă gâtul singur, izolat.
    Ceea ce spune plopcupere, nu trebuie din start combătut, ci mai întâi cu atenţie citit, mai multe păreri nu înseamnă ceva musai blamat, ci poate fructificat în o nouă intervenţie.
    ” Nu mi se pare corect ca niste lideri locali sa-si vada mai repede interesele imediate, decat interesele pe termen mediu a partidului, sa bata cu pumnul in masa si sa-si impuna punctul de vedere, asa cum nu consider onest fata de un partid ca unii lideri de prin partide sa comploteze cu liderii locali impotriva Conducerii unui partid intr-un mod rusinos. ” – subscriu !
    Cu toată tragi-comedia pesedistă, cred că până şi Emir Kusturica ar refuza să regizeze asemenea scenariu … trist adevăr …
    Sibilla

  23. Sibilla, din pacate PSD are o situatie speciala. In perioada 2000-2004 s-a „umflat” foarte tare si asta datorita dezastrului guvernarii CDR-PD. Spre sfarsitul guvernarii CDR – PD foarte multe persoane s-au indreptat spre PSD, fiind evident ca acesta va castiga alegerile si ca domnul Iliescu se va intoarce la Cotroceni. Apoi una din marile greseli a PSD a fost si racolarea in perioada 2001-2004 a unor primari, in speranta ca acestia ii vor ajuta sa castige alegerile din 2004. castigarea alegerilor insa nu i-a ajutat sa ajunga la putere pentru ca nu au prevazut din timp ca „serviciile” si americanii nu il vor pe Nastase presedinte si il vor „alege” pe Basescu, Cele 1.500.000 voturi pierdute se datoreaza si cleo peste 400 primari PSD care s-au dus spre PD-L, fie cumparatie, fie pentru ca in perioada 2001-2004 au fost „cumparati” de PSD. PD-L a avut grija sa dea o lege prin care primarii nu-si mai pot schimba partidul fara a-si pierde functia. Astfel si-au „fidelizat” baza si forta electorala – primarii, care le vor asigura in continuare victoriile in alegeri. Adevarul este ca trasferarea subsidiaritatii administartive spre subsidiaritate politica a fost cea mai mare prostie. PSD-ul este un amalgam de interese. Putina ideologie, multa fanfaronada si o continua batalie pentru ciolan. Culmea culmilor in aceasta batalie este faptul ca Grupul de la Cluj sau Ilie Sarbu au obtinut la nivel judetean rezultate foarte slabe si totusi au avut cele mai puternice voci (fac abstractie de batutul cu pumnul in masa a lui Oprisan), au gasit si alti aliati in conducerea politica a partidului si au primit si sinecure pe masura, fara a avea merite deosebite in munca de partid la nivel local.

    Ce ne dovedeste asta?
    Ca PSD nu are leadership puternic.
    Ca delegarea viziunii politice catre Conducerea PSD de catre Congres nu s-a facut pe baze oneste, ci a fost o manipulare?
    Ca acest leadership nu are nici o putere.
    Delegarea catre acesti lideri s-a facut prin intermediari, care isi cer „comisonul” pentru acest aranjament.

    Este modul cel mai NECINSTIT de delegare a viziunii politice a unui partid catre lideri.

    Aceasta delegare prin „interpusi” este ca si capusarea unei mari intreprinderi de catre firmulite sau ca si comisonul platit unor „intermediari” pentru a facilita accesul la un contract.

    PSD plateste aceasta „CAPUSARE” in alegerea liderilor sai.
    Acestia acum au platit „comisonul” prinn intrarea la guvernare intr-o coalitie care nu aduce nimic bun partidului.

    „Capusele” politice ale PSD si-au cerut COMISIONUL fara sa-i intereseze interesul pe termen mediu al partidului.

    Uni din ministri sunt rasu-plansu. Reprezinta strict interese economice de grup.

    Nici la PD-L situatia nu este mai roza, dar macar asteptam ca PSD sa dea dovada de mai multa responsabilitate in alegerea ministrilor.

    Pana la urma ministrii au fost alesi tot de „capusele” leadershipului partidului si asta este trist.

    PSD va deveni un PARTID cand va avea o conducere politica PUTERNICA si RESPECTATA care nu este datoare cu comisoane „capuselor”, ci vor avea obligatii doar asupra VIZIUNII IDEOLOGICE (cu tot ce incumba ea) delegat cu responsabilitate de un CONGRES al partidului si nu de manevrele CAPUSELOR din partid.

    Poate suna dur analiza mea, dar o fac pentru ca ab=ni de zile am aparat PSD, am votat pentru PSD si acum ma intreb daca a meritat, daca aceasta capuseala politica nu se datoreaza si votului meu.
    Poate PSD ar trebui redus la vreo 10% voturi in electorat ca astfel sa se curete de tot raul care coace in interiorul sau si apoi sa creasca in mod natural.
    Poate o RECONSTRUCTIE SANATOASA poate dura si 10 ani, dar daca ea nu se va produce PSD va fi in continuare o constructie NESANATOASA in care CAPUSELE POLITICE vor eroda si distruge orice VIZIUNE POLITICA care nu le convine.

    PSD este la ora actuala un partid al conjucturilor si oportunismului de ocazie.

  24. Bine jucat. Chip ap dă gud uorc!

  25. @plopcupere,
    la acest moment, PSD are 5 %, de la oportunişti şi pupincurişti of course, cu tristeţe o spun … Restul, resimt gustul amar al dezamăgirii crunte, se simt înşelaţi, trădaţi, PSD le-a pierdut încrederea şi evident voturile viitoare, dar, cine să ne audă .. ?
    Şi dacă nu taie-n carne vie, adio PSD, numai dacă nu va renaşte din vreun muguraş nou ceva, ceva la care mai sperăm cei ce ne-ncăpăţânăm a mai crede în social-democraţie autentică, ceva care să tresară … da, Echilibru !
    Spre exemplu, cărăşenii Nu au votat un Pavel Bălan de tot circul,ci au votat Ion Iliescu şi speranţa revenirii în partid a oamenilor cu adevărat model de social-democraţie, domnul Mitrea ştie ce spun !
    PSD are nevoie de un braţ ferm, de oameni hotărâţi, de cineva destul de puternic să-şi asume riscuri şi răspunderea deratizării şi asta nu tot amânând la nesfârşit, prelungind agonia. Băselu e şmenar şi profită de fiece minut irosit de ceilalţi şi de slăbiciunile oricui şi încă mai are ghemonul resurse, iar noi cică să avem răbdare, cât şi până când şi la ce mai foloseşte după ce se va fi instalat şi impus dictatura şi cenzura băsesciană ?
    PSD e muribund şi nu din vina unui Ion Iliescu, tot n-am să uit : ” Aveţi grijă pe mâna cui daţi partidul ! ” Să se spele cu el pe cap cei care au consimţit , Pinochio le-a trebuit, cu el defilează …
    Poate o nouă formaţiune, poate, că nu văd pe nimeni pornit de vreo curăţenie generală, unii ar vrea, dar nu mai pot, s-au avântat la vălău cu porcii, acum nu mai pot prânzi-n farfurii de porţelan, nu ?
    Ca şi dumneavoastră, nu am votat şi nu am dorit şi nu credem în această alinaţă , mascarada mileniului şi nici în ” un partid al conjucturilor si oportunismului de ocazie. ” cum bine-aţi definit.
    Resemnarea ce pare să fi cuprins oarecum toată suflarea PSD mă deranjează pe mine. Nu au suficientă teamă bag seama,căci teama insuflă curaj din câte ştiu eu, eu refuz să mă împac cu ideea că în PSD ar fi numai muheri în izmene, unde-s luptătorii ?
    Adică dacă adversarii până mai ieri blamaţi şi ” alintaţi ” pedelachei ne-au devenit cică ” aliaţi ”, e musai ca pesedeii să devină lache,hm ? Apăi mare-i Grădina lui Dumnezeu ! Mă dezic de specimene precum Mirciulică,Ilie Sârbu, ginerică, zăbăucii de la Cluj,etc. iar de la un Mitrea aşteptăm încă, Nu o spovedanie, ci FAPTE, avem pretenţii, ( românul uită şi iartă tot în faţa faptelor nu a vorbelor ) cum avem de la AN, şi încă alţii ! Şi aceasta acum, nu când ne-am dus dracului, să mă iertaţi pentru limbaj, dar observ că se impune a se spune ferm şi limpede şi iarăşi spun, cu încă speranţa că totuşi aude careva ..
    Ce-i drept, eu fiind corcitură de oltean şisârb, pot cel mult ierta, nu şi uita, recunosc. Da, unuia ca Mirciulică nu-i iert nimic, nu merită iertat, lui şi celor ca el doar uitarea creştinească, nu iertare, uitare !
    respecte,
    Sibilla
    P.S. enervant de multă dreptate aveţi …

  26. Sibilla,
    PSD si-a pierdut VIZIUNEA politica atunci cand in numele REFORMARII partidului l-au inlaturat pe Ion Iliescu in mod rusinos.
    Sunt convins ca Ion Iliescu s-ar fi data singur la oparte daca s-ar fi sicutat macar cu o luna de celebrul Congres in mod cinstit.
    Dar pentru ca in acest partid era multi „izmenari” si putini barbati au considerat ca trebuie sa porneasca reforma cu un mic „complot.
    Au transferat ilegal VIZIUNE partidului unui om care de fapt a avut numai atata putere in partid cat i-a permis lesa care i-au pus-o de gat izmenarii complotisti,
    Nu sustin ca nu trebuia sa se faca o schimbare la varf a PSD, dar ea trebuia facuta CINSTIT si pe fata.
    Modul mizerabil in care s-a facut a dus la un PRIZONIERAT a conducerii partidului.
    Odata cu aceasta lesa pusa conducerii partidului VIZIUNEA PARTIDULUI a fost capusata si ea nu a mai dat FORTA conducerii politice a partidului.
    Nu erxista subsidiaritate in politica unui partid decat la nivelul Conducere politica – Congresul partidului.
    La PSD subsidiaritatea a subordonat Conducerea politica bunavointei unor lideri politici.
    De aici celebra replica „Noi te-am pus, noi te distrugem daca nu ne duci la guvernare” este numai un pas al autocratiei feudalilor care diminueaza puterea regala.
    Numai ca aici este ceva si mai grav – vreo 40 de oameni, din care probail ca numai vreo 15 bat cu pumnul in masa.
    Ne ramane o simpla intrebare.
    Unde este VIZIUNEA POLITICA a PSD?
    Unde sunt liderii de care un partid are nevoie?
    De ce nu a intrat PSD pentru un an in opozitie si sa mearga cu fruntea sus la alegerile prezidentiale, cand puteau veni usor la putere? Raspunsul este simplu.
    Acest partid NU are VIZIUNE POLITICA. Nu are proiect politic.
    Cei care ar putea crea aceasta vizune si acest proiect au fost marginalizati de oportunistii capusele profitoare ale unei foste vizuni politice.
    Vizunea politica a disparut. Din ea au ramas lozinci scrise pe fond rosu cu litere de o schioapa albe.
    Gen – afara vopsit gardul, inauntru leopardul.

    PSD ori isi va gasi liderii de care are nevoie, fie va ramane partidul capuselor oportuniste.

    Nu ma deranjeaza atat intrarea la guvernare, cat felul cum s-a facut si mai ales cu ce ministri. In afara de unul doi ministri, restul sunt reprezentantii capuselor Vizunii politice a PSD, care habar nu au ce este social democratia, dar au in spate lideri locali care stiu sa bata cu pumnul in masa.

    Adevarul este ca de mult ma indoiesc ca PSD mai are ceva social-democrat in el si ca nu e o adunatura de indivizi care profita de o eticheta.

  27. Uf, domnule Mitrea, nu m-am asteptat sa-mi confirmati micuta mea teorie asa de repede.

  28. I-aţi dat drumul? Dacă vine vulpea Iliescu, vă laudă că aveţi voce frumoasă, vă pune să cântaţi, îl scăpaţi pe jos şi vi-l ia?

  29. In titlu ati uitat sa puneti „” la baroni. Doar acolo ati fost sincer ?
    …cam greu la o intrebare, dar mi-a placut cum suna ipoteza

  30. @alex
    Trei generatii sub arme in slujba imperiului inseamna arivism?
    Cum poti sa spui ca erau arivisti s impostori?
    Ce-si castigau statutul cu carnati si mititei si pomeni electorale?
    Ori fi existat arivisti si impostori in imperiu, dar nu erau inobilati.
    Vad ca practici marea smecherie mioritica de a muta discutia de pe un plan pe altul. Nu tine decat cu Miticii superficiali..

  31. Nu cred ca se poate spune ca baronii locali sunt urati. Eventual sunt urat cei corupti. Interesant e totusi faptul ca nu cei din teritoriu se plang de baroni locali, ci Bucurestiul.

  32. Nene Mitrea, v-ati pierdut creierii capului ? Pai nu stiti ca restringerea unor drepturi precum interceptarea telefonului, filajul, ascultarea cu tehnica de catre SRI se face cu mandat emis de judecator ? In care se specifica indiciile comiterii infractiunii, natura infractiunii, postul telefonic, locul unde se face ascultarea, etc ? Pai cum explica SRI faptul ca v-a imprimat discutind cu Miki in Senatul Romaniei ? Care e baza legala ? Daca in termen de 48 de ore nu a aparut mandatul de interceptare, SRI si Predoiu sunt mancati. Verificati. Si de ce a livrat-o presei, daca nu e vorba de nici o infractiune ? Or fi inteles ca e vorba de tentativa de omor ? Atunci de ce nu a facut M.Geoana plingere penala ? Pe ei, pe mama lor !

  33. Valentine calmeaza-te. Nu a fost interceptata discutia prin interceptarea telefonului. Dovada sta faptul ca vocea persoanei cu care vorbeste domnu Mitrea nu se aude. Cineva care avea un telefon cu reportofon l-a inregistrat direct eo domnu Mitrea sau chiar la multoimea de ziaristi si reportofoane, domnul Mitrea avand o voce de tunet i-a fost surprinsa convorbirea din intamplare.

    De fap, hai sa fim seriosi. Nu interceptarea este posibila, ci constinutul.
    Nu e posibil ca intr-un partid democratic sa existe o trupa de soc, un fel de „batausi” format din asa zisis baroni locali.

    De fapt tot ce a facut Conducerea PSD pentru intrarea in aceasta coalitie a incalcat statutul.

    Horaraea intrarii in aceasta coalitire si lista ministrilor ar fi trebuit APROBATA de Consiliul National.

    Domnul Geoana, domnul Mitrea si baronii locali au trecut cu vederea acest „MIC” amanunt si au incalcat stautul.

    Adica baronii sunt mai TARI, decat chiar Consilul National.

    Prin aceasta demonstratie de forta prin care baronii locali, domnul Mitrea, geoana au transformat Stautul PSD in hartie igenica este chiar mai grav decat intrarea la guvernare.

    Acesti domni au demonstrat ca DEMOCRATIA, care inseamna si respectu legii, deci si a propriului staut NU inseamna NIMIC.

    De aici a fost numai un pas in acceptarea incalcarii Constitutiei de catre Traian Basescu.

    Din punctul meu de vedere, in forma actuala si cu actuala si cu nefastele influente ale unor persoane din partid, PSD de fapt NU mai exista ca partid.

    Abia acum trebuie REFORMAT din radacini si pornit pe rpincipii ideologice serioase si nu pe capusare ideologica pe baza de interese de grup.

    Intelectualii de stanga oricum au fost deceptionati si NU cred ca multi vor vota cu ACEST PSD.

    Ceea ce spune domnul Mitrea in convorbirea telefonica este grav pentru ca reprezinta simptomele nedemocratice pe care este construit NOUL PSD, cel de dupa alegerea lui Geoana.

    Pierdut partid social democrat, gasitorului recompensa din partea poporului roman.

  34. Plopul cu pere e un fel de corn cu ouă? Eheee, good old times…

  35. bleen.
    Nici o legatura.

    Nu sunt un sutinator al lui „cornu cu oua” si nici macar NU sunt din Bucuresti.

    Nu sunt si nu am fost in viata mea membru al unui partid.
    Sunt o persoana cu o vizune social democrata, care a simpatizat cu PSD, dar a fost tot mai deceptionata de ce se petrece in PSD.

    Acum au reusit sa puna cireasa pe tort.

    Culmea, domnul Mitrea era unul din persoanele cu care empatizam din acest partid.

    De aceea deceptia este si mai mare.

  36. Crăciun în Lumină, vouă tuturor !

  37. Domnule Mitrea ,

    Deocamdata vad ca aveti treaba cu prostanacii.

    Terminati cu ei si dupa aia mai vorbim si de baroni,sau de orice altceva …

    Si pentru ca au vrut sa va strice Sfintele Sarbatori crestine , cu intelegeri cretine , va doresc din tot sufletul

    Craciun fericit !

  38. @plopcupere
    Continutul acestei convorbiri private are aceasi valoare cu ceea ce ti-as spune eu ca i-as face Pamelei Anderson. Nefiind rostita in cadrul unei sedinte de partid si neexistind contestari zgomotoase ale organizatiilor judetene la adresa presedintelui M. Geoana, e vorba de gargara. Ce ma uimeste pe mine la dl. Mitrea e ca experienta politica indelungata nu l-a facut sa inteleaga ca din momentul semnarii pactului PSD & PD ( in prealabil existind si unul PSD & PC ), steaua lui apune brusc imediat ce schimba macazul si baga in „marshalier”. Parerea mea e ca Mitrea va avea pe mai departe un cuvint greu in PSD. Numai daca va pricepe instant ca destinul sau in PSD e legat de Radu Berceanu, cu care in mod indirect trebuie sa colaboreze. Fiind responsabil de departamentul de resort in PSD si avind experienta ca ministru al Transporturilor, Mitrea va trebui sa desmneze ca directori ai regiilor repartizate PSD, oamenii cei mai competenti si de incredere. Care sa se mai di inteleaga cu Berceanu si sa dea rezultate in numele ministerului Transporturilor.

  39. Ce-mi place mie, dom’le Mitrea, e că cu dinţii-n beregăţile lu’ Geoană, pentru ciloan, tot ce-aţi zis acilea pe blog despre raţiunile „superioare” pentru care aţi promovat această alianţă, chiar şi această „superbă” susţinere a „baronilor locali”, totul, s-a cam du dracului.
    Aţi rămas la pielu’ gol, aşa cum sunteţi de fapt.
    Scuzele pe care le-aţi cerut după publicarea convorbirii, le-aţi adresat şi pe alea greşit. Trebuia să le adresaţi nu celor pe care i-aţi „jignit”, ci celor pe care i-aţi trădat. N-aţi înţeles nimic. Dacă mâine vor fi împuşcaţi toţi politicienii, veţi muri nevinovat. Sunteţi un sforar lamentabil, nicidecum un politician.
    Adio, mă!

  40. VV gresit. Geoana a negociat cu liberalii, dar Geoana i-a pus dintii in gatlej si i-a incitat pe „baroni” – ori intri la guvernare, ori noi te lichidam (in sensul ca ii trag de sub fund scaunul de presedinte). In fond toata aceasta guvernare daca va esua se va deconta politic in capul lui Geoana si al baronilor deoarece s-a incalcat statutul. Alianta trebuia aprobatqa de Consiliul National, care nu a fost convocat. Hotararea Comitetului Executiv nu era suficienta. Deci conducerea partidului a incalcat Stautul. Cand lucrurile o vor lua razna Geana, Ilie Sarbu, Mitrea etc. vor plati cu functiile lor in partid. Atunci isi vor aminti unii din partid ca toata trupa „vesela” a confiscat decizia partidului intr-un „cerc” de baronasi si datorita acestei hotarari nevalidate de Consiliul National a facut rau partidului. Sunt sigur ca baronasii vor da inapoi si vor arunca vina pe Mitrea si ca se va lasa cu ceva EXCLUDERI din PSD a capilor care au „complotat” (dupa unele informatii din august 2008) pentru aceasta coalitie. Sa vedem ce se va intampla. Cred ca domnii care au pus la cale aceasta coalitie ar trebui sa pazeasca Guvernul sa fure putin prentru clientela politica si sa guverneze decent….Cu toate ca atunci cand il vad pe Sarbu la agricultura si Pogea la finate mi se face foarte, foarte, foarte frig. sa vedem ce o fi. Oricum presa este foarte suparata si nu prea da nici un respiro guvernului. Ciorbea este fulminant si-i plateste lui Basescu toate necazurile pe care le-a avut. Poate renaste PNTCD. Pentru domnu Mitrea lucrurile stau prost. Si-a avertizat orice posibil oponent din PSD, iar posibilii prieteni se vor da deoparte si se vor delim8ita de el pentru a nu-i fi asociat unui alt posibil complot. Cariera politica a domnului Mitrea se cam inchide aici. Daca guvernul va reusi poate mai are o mica sansa, daca nu – domnul Mitrea este terminat ca politician. Pentru social democrati si simpatizantii acestora Mitrea este AUTORUL monstruoasei coalitii – daca partidul va esua din cauza acestei aliante, toti il vor trata ca pe un TRADATOR. PACAT. Mie chiar mi-a placut. Nu gasesc nici un raspuns pentru aceasta predare a PSD lui Basescu. Guvernul Boc instalat chiar in ziua de 22 decembrie, la 19 ani de la caderea vceausestilor, inseamna pentru multi un fel de RESTAURATIE sub Basescu/Ceausescu 2.

  41. Uitandu-ma la acest titlu, parca-mi spune ceva de pe vremea cand era numai PSD-ul la putere. Parca era in perioada anilor 200-2004, nu?
    Atunci a aparut „baroniada”, cum era la Ceausesc „Daciada” si, cum a fost si „Cantarea Romaniei”!
    Tot PSD-ul lansase, cu largul concurs al lui Iliescu (un alt cult de personalitate, in afara de acela al lui Ceausescu!), alte si alte cicluri de „ode”, tocmai ca s-o faca „simply, the best!”.
    „Baroni locali”. Ce-s aia? Ce sa fie, niste monstruozitati umane, facute de presa, dar care denumire le-a placut al dracului incultilor si papagalilor pesedisti! In Oltenia, in Vrancea, in Dobrogea, la Iasi, in Bihor, Cluj, Teleorman s.a.m.d., nu mai vorbesc in Campia Romana, numai „baroni”. In fond, astia erau si inca sunt, niste „contributori” oficializati ai PSD-ului, care, ca si orice servitor de boier, ii inmulteste acestuia averea, da-si trage si el partea, pe principiul „traiesti tu, dar traiesc si eu pe langa tine, ce ma-ta-n cur, ca n-oi fi prostu’ tau sa te slugaresc degeaba!”
    Filozofia asta nu-i grea, nu-i greu de priceput pentru niciun roman din tara asta! O repetam aici, facem exercitii de retorica, ne balacim in „cazanul” numit „blog” al domnului Mitrea. Cred ca si rade tipul cand vede cati insi ne dam „cu sania” pe-aici! „Hai, ca le-am dat subiecte de barfa, ii mai tinem dracului pe langa calculatoare, cat eu imi vad de afaceri, poate de stransul „cotizatiilor” de la baroni si, pe urma, vin si le mai „arunc” cate-un subiect si-i fac sa ma creada vreun sfant, imediat dupa asta de abia l-am inmormantat, inaintea lui Daniel, zi sa-i zic, Teoctist!”.
    S-avem pardon, coane Mitrea!

    De ce sunt urati „baronii locali”? Da’, „baroni centrali” nu sunt? Ei nu?! Cum sa nu fie, pai, adineauri am zis de cineva!
    De ce sunt urati? Simplu. Pentru ca sug! Sug de la poporul asta orice. Pentru ca sunt niste escroci ordinari, care n-au nici macar demnitatea gainarului care fura de foame! Astia, porcii astia, fura, chiar daca au o gramada, chiar daca, ca si Hagi Tudose, satu pe-un morman de aur si valute, tot fura! Fura ca sa fie acolo, pentru el, pentru ma-sa, pentru fii-su, pentru amanta, pentru orice eventualitate sau, ca sa fie furat!
    Cum dracu sa nu dispere poporul asta prost, prostit, cum vreti sa-i ziceti, ca ma numai si eu printre ei, ca altfel, nu mai scriam aici, ca un scuipat in gasca baronilor, cum sa nu explodeze de draci, cand vad atatea si atatea magarii, porcarii, hotii (imi vine-n minte cantecul lui Vali Sterian, in care enumera fel de fel de adjective, stari s.a.!)?

    Domnule Mitrea, va credeam mai inteligent, domnule! Pardon de afirmatie, dar ca sa pui intrebarea asta, fie si la niste prosti ca noi, totusi, mi se pare ca nu va ridicati prea mult de marea masa!
    Cum de ce sunt urati „baronii locali”, domnule!
    Veniti, si-n cateva randuri, dupa ce ne faceti o trimitere la originea cuvantului, nu faceti altceva decat sa va transpuneti in pielea aparatorului lor! Adica, „spune-mi cu cine umbli, ca sa-ti spun cine esti” sau, „a tunat si i-a adunat”, sau „corb la corb nu-si scoate ochii” si cate mai vreti.
    Prin acest articol „dat” la „prostime” (pardon de calificare), nu vreti sa faceti decat o „reabilitare mediatica” a celor mai marsavi insi de pe langa dv., nu?
    Sa va fie de bine, sa vi-i tineti sanatosi, ca oricum v-au cam tras-o unii dintre ei! Cum? Mai sapati!

  42. ACUM CEVA TIMP FELIX IN GUVERN ERA CONSIDERAT UN CAZ IMORAL

    toate lumea a fost deacord cu dl Basescu acum cand mai est exact un an pana cand dl Basescu va fi judecat de electoract acepta ca intro alianta cu partidul presidential sa fie in functie un fost ministru al economiei, urmărit penal în două dosare sub acuzaţia de spionaj şi trădare .se spuna ca urmaritul penal pentru spionaj va fi seful agentie investitie straina adica omul potrivit la locul potrivit

    DOMNILOR NICI MACAR IN ABSURDISTAN NU S-A MAI VAZUT ASA SFIDARE SI BATAIE DE JOC LA ADRESA ROMANILOR IUBITORI DE NEAM SI DE TARA

    Dar ce poate sa mai faca poporul decit sa voteze in consecinta la vara si la toamna pana atunci nu are decit sa faca haz de necaz si asta nu e nimic

    BAIETI DESTEPTI SE PREGATESC DE JAFUL SECOLULUI

    sub comanda si complicitate lui marinarului .Totul se intempla ca pe vremea pirati din caraibi se uitau la prada cu un ochi stramb si apoi atacau fara scrupul .Deci sa revenim urmaritul penal pentru spionaj si tradare este pus acolo cu urmatorul scop in functie valoare jafului el i va aseza pe baieti destepti intro forma „crescendo „si apoi la fel cum sa intemplat in 89 va face in asa fel incit conturile lor sa dispare in paradisele fiscale si sa ramane baieti curati ca lacrimi iar pe principiul hotul prinz este negustor cinstit vor putea avea si ei cit o antenuta nu de alta o data cu uninominal asta e nevoie ca in fiecare oras fiecare baiat destept sa aiba televiziune lui prieteni stiu dece
    SURSA EXTRAS DE PE SITUL http://WWW.RODRIGO.RO

  43. Va trimit scrisoarea pe care fratele meu, invatator in comuna Gradistea, a adresat-o organizatieie judetene PSD.

    Scrisoare deschisa presedintelui organizatiei judetene PSD Calarasi
    Domnule Presedinte,
    Am intrat cu sufletul, in alegerile locale din iunie 2008, crezind ca avem sanse sa recistigam comuna Gradistea. Am sperat si in ajutorul Organizatiei judetene. Nu l-am primit. Ajunsesem la concluzia ca s-au facut intelegeri peste capul nostru,al celor mici, cei care am pus suflet. Acum cred ca am avut dreptate. Dovada? O vedem cu totii in aceste zile, cind organele centrale ale partidului s-au infratit cu ” diavolul”. Stau si ma intreb:
    1. Oare noi ,cei mici si multi, contam?
    2.Oare credinta social democrata exista, si noi chiar luptam pentru principii?
    3. Oare noi, cei 90.000 , cei care am cistigat alegerile, nu avem nici un cuvint de spus?
    4.De ce s-a intrat cu bocancii oportunismului in credinta si in sufletul nostru?
    Nivelul meu de percepere nu intelege cum ati pactizat cu cel care ne considera ” oamenii negri”
    Noi , cei 90.000, suntem „masa muta” ?
    Parerea, dorinta, sperantele noastre ,nu sint cunoscute, si nici nu conteaza.. Nu ati coborit printre noi, nu ne-ati incurajat, dar mai ales nu ne-ati ajutat.. Nu ati crezut ca putem sa si gindim.
    Sint membru PSD, si m-am mindrit cu aceasta calitate, din 2000.
    De aceea, eu Radu Gheorghe, invatator in comuna Gradistea, consider ca oamenii din conducerea judeteana a partidului, cit si din cea nationala, nu ne mai reprezinta si, cu mare amaraciune in suflet, va anunt ca renunt la calitatea de membru al Partidului Social Democrat.

    Citind-o, veti intelege ca prin alianta cu PDl se obtine ciolanul, dar se pierd oameni..

  44. La multi ani domnule Mitrea!

    La multi ani dragi „scriitrori” pe acest forum.

    Bucure cred ca esti suboiectiv.
    Daca un singur partid ar avea baroni locali ar fi fost OK.

    La alegeri faceai in asa fel incat ii eliminai.

    Din pacate toate partidele au baroni locali.
    PD-L are cu unul mai putin la jdete, dar are baronii marilor municpii, deci sunt mai multi.

    Din pacate partidele au greszit foarte \mult cand presedintii consiliilor judetene au fost alesi nominal.

    Au creat astfel o „caracatita” care este greu de eliminat.

    Inainte prin jocul aliantelor puteai clinti ceva din monopolul unui singur partid, acum practic Romania este impartit in doua feude mari – PD-L si PSD – si doua feude mai mici – UDMR si PNL. Pe termen mediu aceasta „impartire: nu va fi clintita.

    Cred ca si basescu incepe sa-si dea seama de asta.

    daca nu va castiga alegerile prezidentiale, baronii PD-L il vor hali cu fulgi cu tot.
    In cel mult un an isi va pierde influenta in partid, rolul lui de locomotiva va fi preluata de micile locomotive locale asa numitii „baroni”.

    Cred ca „batranii” PD-L cam asta iau pus pe masa cand si-au impus intrarea in guvern.

    PS In ce priveste cultul perosnalitaii la Iliescu este cea mai mare prostie pe care am auzit-o vreodata.

    Sa fim sriosi!

    Crd ca faci o confuzie intre cultul personalitatii si rolul unei personalitati politice in istorie.

  45. Vad ca singurul preocupat de partid este tot domnul Iliescu..Am publicat scrisoarea fratelui meu pe blogul domnului Geoana, al domnului Nastase, al dvs, al PSD-ului.
    Singurul care a sesizat ca scrisoarea reprezinta o stare de spirit a fost domnul Iliescu..
    Domnule Mitrea nu credeti ca, Amicus ciolanus , sed magis amica veritas?

  46. Din ciclul :”Semne bune anul are”:

    MITOCANIADA CHILOTZARZILOR

    Inca se mai auzeau ecourile petardelor (ilegale) de Revelion cand, in urma unei comenzi marinaresti scurte, chilotzarzii din 3C au dat buzna cu tot neamul la sarmale, in Foisorul din Sinaia. Li s-au alaturat, umil supusi la ordin, Prostanacul si mai ingenua in ale politicii Roberta Anastase.

    Demonstrand ce bine stiu sa “stropeasca” oamenii cu zapada cand trec pe langa ei, s-au perindat in masini care mai de care mai luxoase (iar “motzatul” chilotzar Boc cu o intreaga suita, ca tot isi stramba gura vorbind de criza) pe langa jurnalistii trimisi la datorie, la fatza locului.
    Prima chestiune esentiala pe care a aflat-o un popor intreg despre ei: prin felul in care au debutat la putere arata ca s-a dat startul mitocaniadei chilotzarzilor.

    (Exceptia de la regula este Cati Andronescu: sosita acolo parca nestiind cum sa se eschiveze, si-a lasat masina in parcare, strabatand drumul pe jos. A fost singura care le-a urat “La multi ani”, le-a vorbit civilizat si le-a zambind jurnalistilor deja inghetzatzi in geroasa amiza de 1 ianuarie 2009).

    In Foisor, chilotzarzii si neamul lor au infulecat sarmale si “porcarii” si au dat duscha pahare, la intrecere cu marinarul care trecea de la masa la masa sa vada daca supushii respecta legea chiolhanului.
    Stirea este confimata de Prostanacul care a zis printr-o agentia de stiri, sa afle toata natzia romana, ca acolo a fost “o atmosfera de echipa”.
    Bravos, halal sa-i fie!

    (Nota discordanta a facut, firesc, tot Cati Andronescu. A plecat prima, a vorbit cu jurnalistii si a dat o stire esentiala: lipsea Vasile Blaga. Nu trebuie sa fie cineva un mare analist pentru a realiza ca, prin absenta sa, Blaga a dat un semnal ferm: NU raspunde “comenzilor” marinaresti.)

    Mitocaniada chilotzareasca a continuat cu perindarea masilor chilotzarzilor in sens invers si “stropirea” din nou cu zapada a jurnalistilor foarte inghetzatzi, care asteptau, in intuneric si frig, sa ia o declaratie.
    Totul a fost imortalizat de camerele de luat vederi, in lipsa de bun simtz a celor care, chilotzarindu-se, s-au catzarat la putere.

    Cei mai rezistenti la chiolhan s-au aratat “motzatul” chilotzard Boc si sefii SRI si SIE care au ramas in Foisor dupa plecarea celorlalti participanti la mitocaniada. Acestora li s-a explicat si finalul lectiei marinaresti: totul se conduce din “cutzite si pahare” dupa voia matrozului.

    In final, marinarul le-a explicat jurnalistilor superinghetzazi (pe care i-a numit “mai copii”) ca s-a simtit bine cu sotiile celor prezenti. (Nu am reusit sa aflam, pana la aceasta ora, cum s-au simtit sotiile respectivilor, dupa aceasta socanta declaratie, data fiind experienta pe care marinarul a afirmat- cu un timp in urma- ca a dobandit-o in locuri “speciale” din porturi, marcate prin “becuri” rosii. Nu trebuie sa ne preocupam de cum s-au simtit “sotzii” in urma declaratiei marinaresti: ei se supun ordinelor).

    Previzibil:
    – Presa se va preocupa, in amanunt, de mitocaniada chilotzareasca;
    – Participantzii la chiolhan vor trebui sa raspunda (inevitabil- e inutil sa pun pariu ca asa se va intampla!) la intrebari privitoare la digerarea sarmalei marinaresti si a dushtilor;
    – Imaginea chilotzarzilor “stropitori cu zapada” va fi pe masura mitocaniei lor din 1 ianuarie 2009.

    Concluzie:
    – Marinarul a aratat ca mitocanii chilotzarzi (y compris Prostanacul) sunt supusii lui, in mod neconditzionat;
    – Blaga se arata a fi purtatorul de semnal al (daca nu cumva chiar capul!) gruparii evident opozante marinarului, din Republica de la Cluj;
    – Absenta lui Nemirschi arata ca Mazare nu a facut pace cu marinarul (subtil, aici s-a voit a se transmite mai ales un semn de la Miron Mitrea!!!);
    – Ramane de vazut ce semnal (s-)a dat (prin) absenta lui Gabriel Sandu.

    P.S.
    Daca mai era nevoie de o confirmare a faptului ca absentza lui Blaga este un semnal foarte important, aceasta a venit din stirile contradictorii.
    Prima stire (cea care trebue retinuta totdeauna) a fost ca Blaga este acasa, in Ardeal.
    Apoi, stirea a fost “periata”, transmitandu-se ca toti cei trei absentzi nu erau in tzara.

    Cineva avizat realizeaza foarte usor ca este neesential unde se aflau (mai ales, unde se afla Blaga): importanta este absentza, acesta fiind semnalul.
    Mai ales in cazul lui Blaga (membru PD-L) este imposibil de crezut ca nu cunostea “intentia marinareasca” inainte de lansarea “chemarii la ordin”.
    Faptul ca “atmosfera de echipa”, cum a debitat Prostanacul, fusese programata la Predeal (stire transmis prin mass media)- Sinaia fiind aleasa ulterior- arata ca totul era stabilit cu niste zile bune inainte.

  47. Domnule Nastase,

    AS vrea sava mai povestesc ce spune domnul Dragnea de revelion eveniment monden la hanul din Turnu Magurele …citez

    Fara bosorog/adica Dl Iliescu nici bombonel nu face doua parale. Iar lui Mitrea ii intorc eu beregata cu dinti cu tot. O sa vedeti fac eu ordine in pardid si voi fi secretar general

    Bravo pacat ca sunteti asa un intelectual domnule Nastase… un pic la scuturat si nu mai ramana mare lucru din acest analfebet

  48. ACest mail este o copie celui tris si Domnului Nastase

  49. Scrisoarea invataorului social-democrat ar trebui sa zguduie macar un picut constiinta sefilor PSD. Nu ma magesc ca va fi asa. Cei care au FURAT vizunea social democrata si au obtinut cu ajutorul ei ciolanul Nu au ruisne si nici nu au nici un fel de scrupule. Pentru acesti „chilozartzi” cum le spune Aya, social democratia este o lozinca de care s-au folosit sa ajunga la ciolan.

    Scrisoarea invqatatorului este expresia dezamagirii memebrilor PSD si simpatizantilor.

    Domnule Mitrea paote aveti timp sa cititi postarile si veti intelege ce DUR suntet judecati cei care pentru un CIOLAN au predat partidul lui Basescu.

    O sa vedeti la europarlamentare ce scor mic va lua PSD.

    Poate atunci veti realiza TRADAREA la care v-ati dedat impreuna cu „baronetii”, cei pe care ii laudati pentru realizari, \uitand ca ei iau un salariu, au masina de serviciu (si nu orice marca), sofer, telefon cellar cu minute nelimitate, bani de protocol – toate din banii nostri ai contribuabililor. Trebuie sa le spunem MULTUMESC pentru ca au si facut ceva pentru beneficiile oferite de postul de presedinte de judet?

    Gandirea dumneavoastra si a acestor baroni este complet pervertita.
    Credeti ca totul vi se cuvine.
    Ei bine domnule Mitrea, nici dumneavoastra, nici acolitilor dumneavoastra, nici baronilor NU vi se cuvine nimic.

    Dumneavoastra ne DATORATI TOTUL noua, ALEGATORILOR si CONTRIBUABILILOR!

    Siu ce ati facut?

    NE-ati FURAT VOTUL, iar apoi ne-ati TRDA, aratand ce mult ne DISPRETUITI!

  50. 1. Referitor la nobilimea austro-ungara: mai fratzilor, cate generatii a durat imperiul austro-ungar?
    A, daca ne referim la Sfantul Imperiu Romano-German, treaba e cu totul alta.
    Insa in Imperiul Austro-Ungar se stie cate panarame s-au inobilat prin casatorii cu odraslele unor nobili scapatati. Hahaha cate titluri de noblete au fost vandute unor ciocoi ajunsi in cercurile de la Viena prin comert cinstit (similar „baronilor” romani de astazi). In cate razboaie a participat armata austro-ungara, ca sa facem o statistica a persoanelor inobilata dupa ce s-au inors de pe front?

    2. Relatia autoritatile centrale – autoritatile locale. Uniunea Europeana incurajeaza descentralizarea administrativa, inclusiv financiara. Din actele normative elaborate la nivel comunitar, retinem principiul conform caruia decizia se ia la nivelul cel mai jos cu putinta, cel mai apropiat de cetatean. (sat, comuna, oras). Numai normele juridice de importanta nationala, regionala, pan-europeana care depasesc competenta autoritatilor locale sunt adoptate de catre guvernele nationale, ori

  51. Ideea era ca decizia in statele UE se ia de catre autoritatile cele mai apropiate de cetatean: primar, consiliu local. Tot ceea ce ma intereseaza pe mine, cetatean, este rezolvat, pe cat posibil, de catre autoritatile locale: starea scolilor, a spitalelor, caminul cultural, asistenta sociala, etc. Desigur, relatiile sociale care privesc siguranta nationala, armata, bugetul national, politica penala etc., care exced competenta autoritatilor locale, intra in sfera de reglementare a autoritatilor de nivel superior (regional, national, eventual comunitar).
    Descentralizarea deciziei promovata de catre Uniunea Europeana (reforma administrativa a inceput in vremea Guvernului Nastase, a continuat declarativ in era Taericeanu si, speram, va evolua in mod inteligent in actuala legislatura) presupune si autonomie financiara pentru autoritatile locale, puteri sporite, precum si cresterea capacitatii administrative. De aceea organizatiile teritoriale ale partidelor au un cuvant mai greu decat in anii ’90, cand populatia era obisnuita cu Tatucul facetot de la centru. Nu trebuie sa ne surprinda ca „baronii” (mai ales cei devaloare, care au dovedit ca au habar de administratie) nu sunt doar de decor cand se iau decizii in partid. A apus era lui Voda stie-tot, „Comanda la mine!”.

  52. plopcupere, toti oamenii din tara asta doresc succes Guvernului Basescu-Nastase. Ii vom vedea pe cei din PSD la lucru, comentariile rautacioase inaninte de a incepe munca sunt de prost gust.

  53. […] multumiri anticipate, mi-as dori sa cunosc opinia bloggerilor Ion Ilescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Corina Cretu, Anca Alexandrescu, Elena Udrea,  Cristian Sutu, Victor Ciutacu, Mircea Badea, Oana […]

  54. Alex, descentralizarea administrativa nu inseamna ceea ce spui tu. Vizunea unui partid NU se descentarlizeaza, iar descentralizarea, chiar si administrativa, nu inseamna ca trebuie sa multiplicam un „tatuc” in 40 de „tatuci”. O vizune politica nu poate fi descentralizata in 40 de vizuni locale, iar vizunea unor tauci locali sa predomine vizunea unui partid. Descentralizarea la nivel regional, ma rog local, nu inseamna sa intarim niste PERSOANE, ce transferarea catre comunitati a deceziilor. Avem insa cateva „probleme”. IN prezednt in Romania exista mari dezechilibre de dezvoltare, exista localitati care nu au la nivel de bugete locale (datorita subdezvoltarii) nici macar acele venituri care sa finanteze existenta acestei administratii. Ce facem in acest caz? cei care au zone de zvoltate si au bani o duc bine, iar comunitaile mici sau sarace, subdezvoltate, pot sa piara? Unde este atunci solidaritatea sociala care este specifica social democratiei. Sunt de acord cu descentralizarea, dar ce facem cu solidaritatea cu acele comunitati care datorita subdeszvoltarii nu au bani nici macar pentru salariile din primarii? Datorita acestei situatii primarii isi plimbau persoana prin toate partidele la putere pentru a asigura ceva dezvoltare a localitailor lor. Vrem descentralizare administrativa, dar trebuie sa o punem pe un fundament sanatos, care sa corespunda nevoilor reale, altfel vom accentua si mai tare discrepantele de dezvoltare. Comunitaile bogate vor deveni si mai bogate, iar cele sarace si mai sarace.

    Revin la ideea pe care vrei sa o acreditezi – ca descentralizarea administrativa, trebuie sa duca la descentralizarea vizunii uni partid. Nimic mai gresit.

    Vizunea unui partid este data de totalitatea partidului si ea este transmisa unei conduceri de partid printr-un C0ngres CARE ESTE MAI MULT DECAT 40-60 DE baroni locali.

    Un partid care nu reuseste sa aibe o VIZIUNE POLITICA UNICA nu este un PARTID ci o adunatura de INTERESE cu eticheta de partid.

    Algerea de catre CONGRES a unei conduceri inseamna si delegarea catre aceasta conducere a VIZIUNII INTREGULUI PARTID, iar daca aceasta conducere nu este capabila sa IMPLEMENTEZE aceasta vizune, atunci ea trebuie schimbata tot de un CONGRES, nu de niste baroni locali care au propriile interese, care de data asta, in cazul PSD, s-au dovedit contrare intereselor partidului.

    Un partid NU se DESCENTRALIZEAZA in VIZIUNI LOCALE!
    Este ca si cum ai spune ca un PARTID este format din zeci de partidulete locale, fiecare cu VIZIUNEA sa.

    Imi pare rau Alex, dar in politica lucrurile NU functioneaza ca in ADMINISTRATIE.

    Cred si acum ca INTRAREA la guvernare a fost cea mai mare greseala facuta de PSD in ultimul timp.

    Nu face confuzii intre ADMINISTRATIE si un PARTID!

  55. plopcupere, nu mai face pe naivul! Decizia psd-ului a fost de mult pregatita (iti spune ceva numele lui Liviu Maior la SRI?), erau suficiente indicii care aratau recompunerea FSN-ului. In campania electorala, cele doua partide au jucat extrem de bine rolul adversarilor inclestati pe viata si pe moarte, gata sa sara la beregata contracandidatului. Show-ul s-a terminat, urmeaza o perioada de domnie frateasca, la centru si in teritorii. Exact ca in anii ’90, cand s-au inmultit averile noii aristocratii. Toata regia a fost strunita de la Centru.
    Apropo, am avut vreodata un partid social-democrat? Pai eu stiu ca, de 18 ani, grosul populatiei saraceste continuu, calitatea vietii se deterioreaza constant, in timp ce averile mai-marilor din toate partidele cresc cu viteza luminii. Nu am idee sa fi traversat vreo perioada prospera, in care cetateanul sa nu fie prigonit in tara lui.
    In alta ordine de idei, propui o viziune platonica despre ceea ce inseamna un partid. Exista insa o mare diferenta intre teorie si practica. Sigur ca, in manual, un partid (mai ales social-democrat) este alcatuit din oameni manati de cele mai nobile idealuri pentru patrie. Mitul este insa infirmat de realitate: legaturile intr-un partid politic sunt cimentate de interese economice cat se poate de pragmatice, iar publicului i se serveste un discurs care pare unitar. Hai sa fim seriosi, socialistii francezi sunt cei mai mari bogatasi ai Europei si fac cu ochiul dreptei: Ba, ia tu masurile impopulare, ca sa venim noi sa facem protectie sociala si sa creem locuri de munca!
    N-am inteles care e treaba cu Congresul, dar Congresele partidelor nu sunt altceva decat democratie mimata: luam o decizie intr-un cerc restrans, mobilizam masele sa aratam cat suntem noi de democrati, se mai cheltuie alti bani, se ofera publicului alta distractie. Este absurd ca un Congres sa decida intrarea la guvernare, stiut fiind ca scopul unui partid este sa acceada la guvernare, sa obtina puterea politica. Congresul a stabilit ca psd-ul sa gireze guvernul minoritar si cel mai slab din istoria postdecembrista al lui Tariceanu II? Nicidecum, a fost un joc abil calculat, cu bataie lunga de un grup restrans de persoane.

  56. Alex, ca lucrurile stau cum spui tu ma indoiesc.

    Cred ca un partid trebuie sa fie expresia unei ideologii.
    Rolul Congresului este sa creioneze VIZIUNEA unui partid in functie de ideologia asumata.
    Social democratia NU inseamna doctrina comunista, egalitarista si nu elimina existenta oamenilor bogati, chiar si membrii ai unui partid de stanga.

    Congresul este cel mai reprezenativ forum in care se poate hotari strategia si vizunea unui partid.

    Din pacate in cazul aliantei cu PD-L nu a fost decisa STATUTAR deoarece ea a fost decisa de Comitetul Executiv si trebuia decisa de Consiliul National, care a fsot evitat, tocmai pentru ca era mai greu de convins prin WC-uri sa voteze pentru o astfel de coalitie.

    Sustinerea guvernului Tariceanu NU a fost o greseala.

    In 2007, daca ar fi avut loc alegeri parlamentare PSD nu ar fi luat mai mult de 22-23%.

    In timpul guvernului Tariceanu II, PSD a aobtinut maximum de masuri sociqale, fara a-si asuma si guvernarea.

    Daca a existat o comunicare intre PSD si PD-L cu mult inainte de alegerile din noiembrie, inseamna ca in PSD situatia este foarte grava.

    Adevarul este ca eu as da afara din PSD cativa din lideri si as incepe cu Geoana si „trupa”.

    Cred ca in conducerea PSD exista un nucleu de parveniti care si-ar vinde si mama, si tata, si partidul, pentru interesele grupurilor pe care le reprezinta.

    Scopul unui partid este sa ajunga la guvernare, dar nu in orice conditii si mai ales NU cu riscul de a-si pierde identitatea ideologica si cu singurul scop de a satisface niste grupuri de interese restranse.

  57. Afara din partid cu tradatori precun Ilie Sarbu,si cei care au facut acest aranjament josnic, de a intra la guvernare alaturi de un partid fara doctrina.I-atidat lui Baselumarinelu ceia ce nici el nu credea.PUTEREA.

Lasă un comentariu